Budapestre jön a BL-döntő, még mindig vitáznak a vitáról – híradó

Focirajongók, figyelem! Budapesten a Puskás Arénában rendezik meg a Bajnokok Ligája 2026-os döntőjét. Magyarország először ad otthont a klubfutball legfontosabb mérkőzésének. A Puskás Arénában már ez lesz a harmadik európai kupadöntő. Az UEFA-bajnokok ligája (legtöbbször csak BL) egy évente megrendezett focisorozat, ahol európai klubcsapatok játszanak az elmúlt időszakban elért eredményeiktől függően. (MTI/Kispolgár)

Továbbra is vitáznak a Nagy Közmédiás Vitáról a politikusok. A napokban kiderült, hogy az EP-listavezetők milyen feltételekkel vitázhatnak majd az adóforintokból fenntartott közmédia műsorában: minden politikus 8 percet kap összesen a vita alatt. A témákat is megadták: az EU biztonsága, migráció, mezőgazdaság, demokrácia. Noha egy kutatás szerint nem ezek a kérdések foglalkoztatják a leginkább a magyar embereket, hanem például az egészségügyi ellátás. Magyar Péter, a Tisza Párt listavezetője nem elégedett a feltételekkel. Szerinte ilyen szűk időkeretben, ennyi listavezetővel nem lehet értelmes vitát rendezni. Szerdán felszólította a közmédiát, hogy haladéktalanul egyeztessen a pártokkal arról, milyen keretek között lehetne valódi politikai vitát szervezni. Ha nem kap választ, tüntetést szervez a vita idejére, amit egyébként a Magyar Kétfarkú Kutya Párt is bejelentett. (24.hu)

Magyar Péter / Facebook

Sajtótájékoztatón közölte Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője, hogy bizonyítékai vannak arra, hogy Sulyok Tamás köztársasági elnök bűncselekményt követett el, amikor még ügyvédként dolgozott a 2000-es évek elején. Dobrev azt állítja, hogy Sulyok törvényellenesen, vélhetően bűnszervezetben, pénzért játszott át magyar termőföldet külföldi kézre. Ezt pedig törvény tiltja. Dobrev emiatt lemondásra szólította fel Sulyok Tamást, és közölte, hogy csütörtökön az ügyészségnek is átadja az iratokat, amelyek szerinte bizonyítják a bűncselekményt. Az államfői hivatal tagadja a vádakat és jogi lépésekre készül a rágalmak miatt. Közölték: Sulyok soha nem működött közre törvényellenes szerződés megkötésében és nincs takargatnivalója. (hvg.hu)

Sulyok Tamás államfő – a DK sajtótájékoztatójával párhuzamosan – otthonában látogatta meg Karsai Dánielt, az eutanáziáért küzdő, súlyos betegségben szenvedő alkotmányjogászt. Karsai ápolója – aki ott volt a találkozón – arról beszélt, hogy Sulyok több mint fél órát maradt, a beszélgetés pedig meghitt volt és jó hangulatban telt. A köztársasági elnök biztosította Karsait arról, hogy emberileg mellette áll. Közölte továbbá, hogy mérlegelni fogja és hamarosan válaszol a hozzá benyújtott kérvényre: ebben Karsai azt kérte tőle, hogy részesítse kegyelemben azokat, akik segítenek a gyógyíthatatlan halálos betegségben szenvedők távozásában, hogy ne legyenek elviselhetetlen mértékű fizikai és mentális szenvedésnek kitéve. Karsai ügyéről itt írtunk nektek hosszabban. (Magyar Hang)

Karsai Dániel / Facebook

Alkotóház és irodalmi központ lesz a 2016-ban elhunyt Esterházy Péter egykori házából. A Budapest III. kerületében lévő házban született meg az író teljes életműve. Amikor kiderült, hogy a családja eladásra kínálja a házat, az irodalmi élet több fontos szereplője is szerette volna megmenteni azt. Most kiderült, hogy a III. kerületi önkormányzat vásárolja meg a villát, az irodalmi központ működtetéséért pedig egy alapítvány felel majd, amelyet Dragomán György és Vámos Miklós írók hoztak létre. A tervek szerint az alkotóházba nemcsak Magyarországról, hanem külföldről is érkezhetnek majd írók, költők, műfordítók és kutatók. A ház emellett valamilyen formában látogatható is lesz, és biztosan megtalálható lesz benne néhány kézirat is az író hagyatékából. (Telex)

Ma van a biológiai sokféleség nemzetközi napja. A biológiai sokféleség megőrzésének az állatkertek is fontos résztvevői. Az első nemzetközi állatkerti együttműködés még 1923-ban jött létre, hogy megmentsék az európai bölényt. Ebben a munkában akkor a budapesti állatkert is részt vett. A Fővárosi Állat- és Növénykert ma is azért dolgozik, hogy megmutathassa a nagyközönségnek, milyen sokféle és sokszínű is az élővilág: a parkban 642 állatfaj 6158 egyedével találkozhatnak a látogatók. A jeles nap alkalmából pedig közzé is tettek néhány fotót a különleges állataikról. (Fővárosi Állat- és Növénykert/Kispolgár)

Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook
Fővárosi Állat- és Növénykert / Facebook

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.