Meghalt Benedek Miklós, nagyon fiatal az új francia miniszterelnök – híradó kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Kedd reggel, életének 78. évében meghalt Benedek Miklós, a magyar színművészet legendás alakja. Benedek színészként és rendezőként is minden fontos díjat megkapott. Haláláig a hivatásának élt, számos filmben is szerepelt. Az ő hangján szólalt meg Fritz Teufel a Macskafogó című rajzfilmben. Apja, Benedek Tibor kabarészínész volt, a fiát, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót pedig utána nevezte el. Benedek Tibor 2020-ban, betegség miatt halt meg. (MTI)

„Jó az irány, de meg kell egyezni a részletekben.” – Ezekkel a szavakkal reagált Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arra, hogy Lázár János miniszter bejelentette a Budapest-bérlet sorsát – erről délben bővebben írtunk. Karácsony szerint szükséges volt egy egységes bérlet-és jegyrendszert kialakítani a Budapesten belüli és a fővároshoz közeli városokban zajló közlekedéshez. Már csak az a kérdés, hogyan osztozik majd a főváros és az állam a bevételeken és kiadásokon. (Karácsony Gergely / Facebook)

Lázár János / Facebook

Kinevezték a modern kori francia történelem legfiatalabb miniszterelnökét. A 34 éves Gabriel Attal korábban oktatási miniszterként rendkívül népszerűvé vált az országban. Pályája elején a szocialista párt tagja volt, és csak később csatlakozott Emmanuel Macron elnök centrista pártjához, a Renaissance-hoz. Nem véletlen, hogy Attalt máris hozzá hasonlítgatják és „bébi-Macronként” emlegetik. Attal az ország első, nyíltan meleg kormányfője, aki fontosnak tartja, hogy politikusként megszólítsa az embereket. Nagyon sok támogatót szerzett azzal, hogy őszintén beszélt róla: kamaszként súlyosan zaklatták a középiskolában. (Guardian)

Nem valószínű, hogy eljut a Holdra a tegnap fellőtt kutatórobot. A hordozórakéta jól vizsgázott, és Föld körüli pályára állította az amerikai Astrobotic vállalat űreszközét. A szonda azonban egy szivárgás miatt elveszítette üzemanyaga jelentős részét. Így már aligha lesz képes elrepülni a Holdig, pláne leszállni ott. Az Astrobotic csapata most igyekszik a lehető legtöbb tudományos mérést elvégezni a robottal ott, ahol van. Utána vagy az űrben marad, vagy elég a Föld légkörében. A fedélzetén szállított emberi hamvak, amelyeket a Holdon helyezett volna örök nyugalomra, így kétszersültként térnek vissza. (Space.com)

Fotó a fedélzetről, a meghibásodott szigetelésről. Astrobotic.

Kiemelt kép: Orlai Produkció

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.