Meghalt Benedek Miklós, nagyon fiatal az új francia miniszterelnök – híradó kedden

Kedd reggel, életének 78. évében meghalt Benedek Miklós, a magyar színművészet legendás alakja. Benedek színészként és rendezőként is minden fontos díjat megkapott. Haláláig a hivatásának élt, számos filmben is szerepelt. Az ő hangján szólalt meg Fritz Teufel a Macskafogó című rajzfilmben. Apja, Benedek Tibor kabarészínész volt, a fiát, a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázót pedig utána nevezte el. Benedek Tibor 2020-ban, betegség miatt halt meg. (MTI)

„Jó az irány, de meg kell egyezni a részletekben.” – Ezekkel a szavakkal reagált Karácsony Gergely budapesti főpolgármester arra, hogy Lázár János miniszter bejelentette a Budapest-bérlet sorsát – erről délben bővebben írtunk. Karácsony szerint szükséges volt egy egységes bérlet-és jegyrendszert kialakítani a Budapesten belüli és a fővároshoz közeli városokban zajló közlekedéshez. Már csak az a kérdés, hogyan osztozik majd a főváros és az állam a bevételeken és kiadásokon. (Karácsony Gergely / Facebook)

Lázár János / Facebook

Kinevezték a modern kori francia történelem legfiatalabb miniszterelnökét. A 34 éves Gabriel Attal korábban oktatási miniszterként rendkívül népszerűvé vált az országban. Pályája elején a szocialista párt tagja volt, és csak később csatlakozott Emmanuel Macron elnök centrista pártjához, a Renaissance-hoz. Nem véletlen, hogy Attalt máris hozzá hasonlítgatják és „bébi-Macronként” emlegetik. Attal az ország első, nyíltan meleg kormányfője, aki fontosnak tartja, hogy politikusként megszólítsa az embereket. Nagyon sok támogatót szerzett azzal, hogy őszintén beszélt róla: kamaszként súlyosan zaklatták a középiskolában. (Guardian)

Nem valószínű, hogy eljut a Holdra a tegnap fellőtt kutatórobot. A hordozórakéta jól vizsgázott, és Föld körüli pályára állította az amerikai Astrobotic vállalat űreszközét. A szonda azonban egy szivárgás miatt elveszítette üzemanyaga jelentős részét. Így már aligha lesz képes elrepülni a Holdig, pláne leszállni ott. Az Astrobotic csapata most igyekszik a lehető legtöbb tudományos mérést elvégezni a robottal ott, ahol van. Utána vagy az űrben marad, vagy elég a Föld légkörében. A fedélzetén szállított emberi hamvak, amelyeket a Holdon helyezett volna örök nyugalomra, így kétszersültként térnek vissza. (Space.com)

Fotó a fedélzetről, a meghibásodott szigetelésről. Astrobotic.

Kiemelt kép: Orlai Produkció

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.

Ki a szöszt érdekel a foci? Kutatás!

Téged például érdekel? Vagy kicsit sem? Kutatjuk a véleményedet!