Elfoglalt típus: naponta csak 30 percet alszik a zsiráf

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az összes szárazföldi emlős közül a zsiráf aluszik a legkevesebbet. A kutatók megfigyelései szerint átlagosan a napja 8 százalékát tölti alvással, ez kicsit kevesebb, mint napi két órát jelent. De egyes vadon élő zsiráfok ennél is keményebben tolják, sokáig elvannak napi harmincpercnyi alvással, sőt olykor tíz perccel is beérik.

Az állat furcsa alvási szokása többek között a hosszú nyaka miatt alakult így. A zsiráf ugyanis – mivel lombokat eszik, amiből sok kell neki – egész nap kajál, miközben jön-megy. Naponta nagyjából 12 órán keresztül legel, további 6-7 órát pedig kérődzéssel tölt.

Csoda, ha nehéz beiktatni egy kis pihenőt?

Persze nem csak a hosszú nyak tehet a kevéske alvásról. A vadonban a zsiráf két alkalommal van komoly veszélyben: amikor iszik és amikor alszik. De mivel csak ritkán iszik (olyankor nagyon sokat, és azt is csapatban), az alvásnál kell a minimumra szorítkozni. A fogságba esett és az állatkerti zsiráfoknál már más a helyzet. Mivel nem kell tartaniuk a ragadozóktól, nyugodtan alhatnak, akár naponta hat órát is – a nyakorjánok pedig élnek is a lehetőséggel. (Telex)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?