Eljárást indítottak a TikTok ellen, kilakoltattak egy gólyacsaládot – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hivatalos eljárást indít az Európai Bizottság a TikTok ellen. A procedúra során megvizsgálják, hogy a TikTok megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt. Többek között arra kíváncsiak, hogy a platform odafigyel-e a kiskorúak védelmére és a reklámok átláthatóságára. És persze örök kérdés, hogy a cég hogyan kezeli a káros tartalmakat, és úgy tervezi-e az algoritmust, hogy az app használata függőséget okozzon. A Bizottság előzetesen már lefolytatott egy vizsgálatot, és úgy ítélték meg, hogy mélyebben is foglalkozni kell a dologgal. Ők ugyanis egyáltalán nem biztosak abban, hogy a TikTok mindent megtesz azért, hogy a gyerekek biztonságosan használhassák a videós platformot. Márpedig 135,9 millió aktív európai felhasználóval a vállalatnak egy sor szabályt kell betartania. (Európai Bizottság)

Először látott nyomtatott tankönyvet egy csomó svéd negyedikes. Ez nem vicc: Svédország néhány éve tabletekre és laptopokra építette a digitális oktatást, a papírtankönyveket majdnem teljesen elhagyták. Öt év kísérletezés után azonban mégis változtatnak. A tanárok szerint a svéd gyerekek azért olvasnak és írnak rosszabbul, illetve azért romlott a szövegértésük, mert túlzottan korán találkoznak a digitális eszközökkel. Mindeközben Nagy-Britannia általános iskoláiban is korlátoznák a mobilhasználatot. A brit oktatási minisztérium közzé is tette, hogyan javasolják végrehajtani a tervet. Arról azonban az iskolák saját körben dönthetnek, hogy bevezetik-e a szabályt. (444, DW, Guardian)

Azonnali béremelést követel az ELTE több mint ezer dolgozója. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az ország legnagyobb állami fenntartású egyeteme. Egy évvel ezelőtt már írtak egy levelet az alkalmazottak (akkor is több mint ezren), amiben jelezték, hogy tarthatatlanok a fizetések. Ekkor volt is némi emelés, csakhogy azt az infláció teljesen felemésztette, ráadásul az egyetemi tanárok és docensek bérét nem igazították ki. Így jöhetett létre az a helyzet, hogy egy egyetemi záróvizsgabizottság docens elnöke ma kevesebbet keres havonta, mint egy pályakezdő pedagógusgyakornok. A dolgozók azt szeretnék, ha a közoktatásban végrehajtott béremelés után az ő egyetemi munkájukat is megbecsülnék. (FDSZ ELTE / Facebook)

Kilakoltattak egy gólyacsaládot Romániában. Egészen pontosan a fészküket helyeztették át, miniszteri rendelet segítségével. A Máramaros megyei Szerfalvára évek óta visszajárnak fészkeikre a gólyák. A falubéliek megszokták, hogy ezek a madarak minden tavasszal megjelennek, rendbe teszik fészkeiket és elkezdik a tavaszi-nyári tevékenységet: tojnak, kotlanak, fiókákat nevelnek. A legtöbben örülnek ennek, de a Fő utcában lakó egyik család megelégelte, hogy a villanypóznájukon fészkelő gólyacsalád a szó szoros értelmében kígyót-békát hord az udvarukra. A gólya ott is szigorúan védett, így tilos matatni a fészkük körül, de lehetnek különleges beavatkozások. Ilyen a fenti eset is. A faluban most aggódnak néhányan, hogy a visszatérő gólya megtalálja-e majd az áthelyezett fészkét. (Transtelex)

Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?