Mi az a NER?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha olvasol politikáról, vagy csak belehallgatsz a hírekbe, gyakran találkozhatsz egy betűszóval: NER. Vannak NER-lovagok és NER-cégek, egyesek kritizálják a NER-t, mások üzletelnek vele. Nos, a NER azt jelenti: Nemzeti Együttműködés Rendszere. Ez az a politikai berendezkedés, amiben ma élünk.

A kifejezést Orbán Viktor vezette be a 2010-es választási győzelme után. Ekkor pártja, a Fidesz kétharmados többséget szerzett, vagyis szinte bármit meg tudott változtatni. Ezt a győzelmet Orbán forradalomnak nevezte, tulajdonképpen második rendszerváltásnak. Hogy mi pontosan a nemzeti együttműködés rendszere, kik és hogyan működnek benne együtt, azt soha nem pontosították. Fogalmaztak viszont egy szöveget, a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatát, rövidítve a NENYI-t. Ebből is csak annyi derült ki, hogy a Fidesz győzelmével új korszak kezdődik, és minden jó lesz. Viszont előírták, hogy ezt a papírt minden közintézményben ki kell függeszteni.

Cringe forradalom

Ez persze kiváltotta az ellenzék és mások felháborodását, mivel tényleg emlékeztetett egy másik rendszerre, csak az nem volt új. Konkrétan a szocializmusra, amikor szintén a pártot dicsőítő jelszavak virítottak a falakon. 2021-ben végül a kormány elrendelte, hogy a NENYI-t szedjék le, és tegyék a helyére az Alaptörvény előszavát, az úgynevezett Nemzeti Hitvallást.

A NER kifejezés elég hamar kínossá, cikivé vált, ezért a Fidesz egyre kevesebbszer használta. Ma már szinte soha nem hivatkoznak így a saját uralmukra. Felkapta viszont az ellenzék és a kormánytól független sajtó. Ma általában a kormánypárt körüli kiváltságos hatalmi, üzleti köröket jelenti a NER, a vérmesebb kritikusok szerint a „maffiát”. A NER-lovag tehát olyan ember, aki közpénzből, politikai kapcsolatai révén gazdagodott meg. A NER-hotel olyan szálloda, amely egy NER-lovag tulajdonában van, és így tovább. Ez kétségtelenül rendszer, van benne együttműködés is, de hogy a nemzethez mi köze van, az vitatott.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!