Eltöltenél egy évet a „Marson”?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A NASA néhány nappal ezelőtt közzétett egy felhívást. Ebben olyan embereket keresnek, akik a következő egy évüket hajlandók eltöltetni marsi körülmények közt. A négy kiválasztottnak a következő 12 hónapban egy 158 négyzetméteres, Mars Dune Alpha nevű térbe kell bezárkózniuk. A program során csak a legszükségesebb ellátást kapják majd, pont úgy, mintha tényleg a Marson lennének.

Egy évet kell kihúzni ebben az óriási homokozóban. Fotó: nasa.gov

A kísérlet során azt vizsgálják majd, hogy a résztvevők mennyire tudnak megbirkózni a körülményekkel, a környezeti hatásokkal, a stresszel, vagy azzal, ha esetleg elromlik valami a műszerek közül. A legénységnek űrsétákon kell majd részt venni, szimulátorban persze, ahol azt is nézik majd, hogy a testük hogyan reagál, és azt is, hogy lesz-e bármilyen különbség a viselkedésükben vagy a szellemi teljesítményükben. A vizsgálat vezetői arra számítanak, hogy a kísérlet segít jobban felkészülni az elkövetkező Mars-missziókra.

Épp ezért alaposan megválogatják majd, hogy ki vehet részt a kísérletben. A jelentkezők csak amerikai állampolgárok lehetnek, 30-55 év közöttiek, akik teljesen egészségesek, nem dohányoznak és büntetlen előéletűek. Elvárják továbbá a felsőfokú műszaki végzettséget. Emellett képzett pilótának kell lenni minimum ezer repült órával, vagy tanult katonatisztnek. A résztvevők kiválasztása 14 hónapig fog tartani. Rákérdeznek majd szinte mindenre, a jelentkezők emésztésre, étkezési szokásaira, valamint arra is, hogy mennyire bírják az elszigeteltséget és a bezártságot. A jelentkezési lapon az egyik kérdés például az, hogy hogyan bírta a jelölt a Covid alatti karantént.

Ez lesz egyébként a második kísérlet abból a tervezett háromból, ahol négy ember marsi körülmények közt él. Az első ilyen ugyanis már tavaly májusban elindult. Ebben a legénységnek például növényeket kellett termeszteni. Mindezt elzárva egy 3D-nyomtatott épületben a NASA központjában, Houstonban. Az első kísérlet résztvevői azt mondják, hogy nagyon sajnálják, hogy ilyen gyorsan repül az idő, és mindjárt letelik az egy évük. De közben pedig alig várják már, hogy újra a családjaikkal legyenek.

Egyébként pedig, ha van olyan Kispolgár-olvasó, aki megfelel a fenti kritériumoknak, és már indulna is, akkor sem kell kapkodni. A második kísérletre április 2-ig lehet jelentkezni a NASA honlapján. (sciencealert.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?