Fontos változást készít elő a Facebook Magyarországon

Lehet, nálatok is feltűnt már egy új rendszerüzenet Facebookon, amiben arról tájékoztatnak, hogy Magyarországra is ki fognak terjeszteni olyan funkciókat, amik mesterséges intelligenciára épülnek.

Sok mindent ezekről nem lehetett olvasni, de ha az ember csinál egy Google keresést, megtalálja a Meta AI oldalát, ami egy chatbot. Elsődleges funkciója az, hogy kérdezni lehet tőle, és képek generálására is jó lesz. Így arra tudunk következtetni, hogy ennek a facebookos bevezetését készíti elő nálunk is a cég.

Az értesítés viszont nem csak egy tájékoztatás, hanem a Metának jogilag is szüksége van arra, hogy a felhasználó ebbe beleegyezzen. Ugyanis az új funkciók fejlesztéséhez kellenek az adataink, tevékenységünk monitorozása és a többi. Tehát ha azt az ember elfogadja, az ezzel jár, mert a mi adatainkkal tudják javítani a szolgáltatás minőségét, és „tanítani” a chatbotot.

Így aztán lehet ezt nem kérni, de az nem olyan egyszerű. Ellenben a 24.hu-nál végigvitték a folyamatot, mutatjuk, hogyan lehet: a kapott értesítésben szerepel a mondat: a „right to object az adataid e célokra történő felhasználása ellen”. Ez a félig angol, félig magyar szöveg azt akarja jelezni, hogy jogod van tiltakozni, és ezt a right to objecten lévő linken teheted meg.

Ez valójában egy űrlap, amelyet kitöltve arra kérheted a Metát, hogy ne használja fel az adataidat. Ezek közé tartoznak a bejegyzések, képek és a hozzájuk tartozó szövegek, és az MI-nek küldött üzenetek. Hangsúlyozzák, hogy az ismerősökkel folytatott privát chateket nem használják fel a chatbot tanításához. Aztán meg kell adni az országunkat, a facebookos e-mail-címünket, és egy rövid szöveget arról, miért nem szeretnénk, hogy felhasználják az adatainkat. A kérelmet a Meta elbírálja, de ugye egyáltalán nem biztos, hogy el is fogadja. Mondhatni: a mesterséges intelligencia minden bizonnyal minden Facebook-fiókot elér előbb-utóbb.

Ez nem veszélytelen dolog. A mesterséges intelligencia már ma is látványos hamisításokra használható: fényképeket, sőt hangüzeneteket készíthet létező személyek nevében, ha elég minta áll rendelkezésére. Ez eddig főleg híres emberekkel esett meg, de a Facebook lépése után mindenkivel előfordulhat. Erről a veszélyről itt írtunk.

Nagyon fontos, hogy ez a fenti kis útmutató csakis a Facebook és Instagram oldalán érkező üzenetre érvényes! Rengeteg a kamu, adathalász, adatlopó email és sms, így azoknak ne dőljetek be, és érzékeny adatokat ismeretlen forrásoknak ne adjatok meg.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Kinek van kedve ebben a melegben iskolába menni?

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.