Hogyan találják meg magukban a kullancsot a feketék?

Ha szoktál kirándulni, a szüleid már biztosan jól rád ijesztettek a kullancsokkal. Bizony, ezek a vérszívók a legundokabb dögök az erdőben. A szúnyog apró kellemetlenség, ha nincs belőle túl sok. A darázscsípés fáj ugyan, de ha nem vagy allergiás, hamar elmúlik. A lódarázs… hát az még jobban fáj, de másnapra azt is kihevered. Ám a kullancs tényleg veszélyes betegségeket terjeszt, köztük az agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. Mindkettő súlyos lehet és hosszú kezelést igényel.

Éppen ezért kirándulás után át kell néznünk magunkat és egymást, nincs-e valahol egy betolakodó. A kullancsnak hosszú időbe telik beásni magát a bőrbe, de ezt olyan ügyesen csinálja, hogy sokszor észre sem vesszük. Viszont ha időben kiszedjük – kullancseltávolító szerszámmal vagy akár csipesszel –, akkor a fertőzés megelőzhető. Tehát ha feketés pöttyöt látunk a bőrön, akkor jól meg kell vizsgálni, kullancs-e.

Fotó: Jerzy Gorecki / Pixabay

De mi van akkor, ha az egész bőr fekete? Körülbelül másfél milliárd fekete ember él a Földön, a legtöbben Afrikában és az Egyesült Államokban. Vannak köztük világosabb barnák és egészen sötét színűek, de a problémájuk ugyanaz. Hogyan veszel észre egy sötét pöttyöt a sötét bőrön?

Az egyik trükk, amihez nyúlhatnak, az UV-lámpa. Az ibolyántúli fényben a kullancs már nem simul bele a bőr színébe, és könnyebben megtalálható. Ha nincs ilyen lámpa kéznél, a bőrrel párhuzamos, súrló fényben észrevehető a kicsit kiemelkedő vérszívó, illetve az árnyéka. Ha egyik sincs, akkor nem marad más, mint a nagyon alapos vizsgálat. A bőr végigsimításával könnyebb megtalálni az élősködőt.

Az orvosi statisztikák azt mutatják, hogy a feketék között jóval gyakoribb a súlyos Lyme-kór. Ezt egy baktérium okozza, amit a kullancs terjeszt. Kezelés nélkül ízületi gyulladást és szívbetegségeket idézhet elő más tünetek mellett. Az egyik első jele a kullancs csípése körül kialakuló vörös, gyűrű alakú folt. Ám ez a fekete bőrön nem látszik. Így sem a beteg, sem az orvos nem gyanakszik a fertőzésre, amit egyébként is nehéz azonosítani.

Fújj!

A jó hír, hogy a kullancsok ellen ma már elég jól tudunk védekezni. A modern kullancsriasztó szerek hatásosak, és jó eséllyel távol tartják a kis rohadékokat. Ehhez csak az kell, hogy ne felejtsük el befújni magunkat, és ne is spóroljunk a cuccal. Főleg a nadrág alját és a lábszárat érdemes alaposan beteríteni. Így pedig a fekete gyerekek is biztonsággal mehetnek gombászni vagy csak kirándulni! (Kaliforniai Egyetem / Reddit / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Jó reggelt!

Elég minden napnak a maga baja!

Na, ki lesz a főpolgármester? – híradó

Újraszámolták a fővárosi szavazatokat, pert vesztettek a kirúgott tanárok, cicás képekkel tesztel a NASA.