Hogyan találják meg magukban a kullancsot a feketék?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ha szoktál kirándulni, a szüleid már biztosan jól rád ijesztettek a kullancsokkal. Bizony, ezek a vérszívók a legundokabb dögök az erdőben. A szúnyog apró kellemetlenség, ha nincs belőle túl sok. A darázscsípés fáj ugyan, de ha nem vagy allergiás, hamar elmúlik. A lódarázs… hát az még jobban fáj, de másnapra azt is kihevered. Ám a kullancs tényleg veszélyes betegségeket terjeszt, köztük az agyhártyagyulladást és a Lyme-kórt. Mindkettő súlyos lehet és hosszú kezelést igényel.

Éppen ezért kirándulás után át kell néznünk magunkat és egymást, nincs-e valahol egy betolakodó. A kullancsnak hosszú időbe telik beásni magát a bőrbe, de ezt olyan ügyesen csinálja, hogy sokszor észre sem vesszük. Viszont ha időben kiszedjük – kullancseltávolító szerszámmal vagy akár csipesszel –, akkor a fertőzés megelőzhető. Tehát ha feketés pöttyöt látunk a bőrön, akkor jól meg kell vizsgálni, kullancs-e.

Fotó: Jerzy Gorecki / Pixabay

De mi van akkor, ha az egész bőr fekete? Körülbelül másfél milliárd fekete ember él a Földön, a legtöbben Afrikában és az Egyesült Államokban. Vannak köztük világosabb barnák és egészen sötét színűek, de a problémájuk ugyanaz. Hogyan veszel észre egy sötét pöttyöt a sötét bőrön?

Az egyik trükk, amihez nyúlhatnak, az UV-lámpa. Az ibolyántúli fényben a kullancs már nem simul bele a bőr színébe, és könnyebben megtalálható. Ha nincs ilyen lámpa kéznél, a bőrrel párhuzamos, súrló fényben észrevehető a kicsit kiemelkedő vérszívó, illetve az árnyéka. Ha egyik sincs, akkor nem marad más, mint a nagyon alapos vizsgálat. A bőr végigsimításával könnyebb megtalálni az élősködőt.

Az orvosi statisztikák azt mutatják, hogy a feketék között jóval gyakoribb a súlyos Lyme-kór. Ezt egy baktérium okozza, amit a kullancs terjeszt. Kezelés nélkül ízületi gyulladást és szívbetegségeket idézhet elő más tünetek mellett. Az egyik első jele a kullancs csípése körül kialakuló vörös, gyűrű alakú folt. Ám ez a fekete bőrön nem látszik. Így sem a beteg, sem az orvos nem gyanakszik a fertőzésre, amit egyébként is nehéz azonosítani.

Fújj!

A jó hír, hogy a kullancsok ellen ma már elég jól tudunk védekezni. A modern kullancsriasztó szerek hatásosak, és jó eséllyel távol tartják a kis rohadékokat. Ehhez csak az kell, hogy ne felejtsük el befújni magunkat, és ne is spóroljunk a cuccal. Főleg a nadrág alját és a lábszárat érdemes alaposan beteríteni. Így pedig a fekete gyerekek is biztonsággal mehetnek gombászni vagy csak kirándulni! (Kaliforniai Egyetem / Reddit / Kispolgár)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.