Ideje megismerni a Föld legnagyobb rágcsálóját!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Capybarát (ejtsd: kapibara), vagyis vízidisznót talán mindenki látott már, ha nem is állatkertben, akkor a közösségi médiában. Ezekből a meglehetősen vicces fejű, gigantikus tengerimalac ábrázatú állatokból rengeteg mém készült már, így bármikor láthatjuk őket a hírfolyamban rágcsálni, wellnessezni, vagy éppen összebújva szundikálni.

GIPHY

A nagytestű félvízi emlősökről kevesen tudják, hogy rekorderek is: ők ugyanis a Föld legnagyobb rágcsálói. A vízidisznó Dél-Amerika nagy részén előfordul, megtalálható Kolumbiában, Uruguayban, Argentínában és az amazóniai esőerdőkben. Mindig vizek környékén él, igazi „kétéltű”, kitűnően úszik. A folyók és tavak partvidékét, illetve a mocsaras területeket kedveli.

A felnőtt vízidisznók testhossza 106-134 centiméter is lehet, a súlya pedig 35-66 kilogramm. A legnagyobb hím, amit találtak, 73,5 kilogramm, a legnagyobb nőstény pedig 91 kiló volt (a hímek kisebbek a nőstényeknél). A capybarák elsősorban vízinövényekkel, levelekkel, fakéreggel, magvakkal és füvekkel táplálkozik. Alkalomadtán megdézsmálja a termesztett növényeket is.

Pixabay

Élőhelyeiket az erdőirtás fenyegeti és nemcsak a zöld anakonda, a jaguár vagy a puma vadászik rá: az ember is üldözi a húsa miatt. Ezek a tengerimalacszerű lények ugyanis – mondhatni tiszteletbeli – halak. Már írtunk nektek arról, hogy a nagyböjt alatti negyven napig tilos húst, tejterméket és tojást enni a katolikusoknál. De hát korábban is kerestek és találtak is kiskapukat az emberek.

A feljegyzések szerint valamikor a XVI. és a XVIII. század környékén néhány venezuelai pap speciális kéréssel fordult a Vatikánhoz. Ebben az állt, hogy találtak egy állatot, ami vízben él, úszóhártyás lábai vannak és olyan íze van, mint a halnak. Megkérdezték hát, hogy lehetne-e a hal a capybara, hogy azt a böjt alatt bárki szabadon fogyaszthassa. A Vatikán meglepő módon igent mondott. Így lett a rágcsálóból gigahal:

Pixabay

A vízidisznók amúgy aranyos társasági lények, így könnyen elcsíphető látvány, hogy az imádnivaló megarágcsálók nagy csoportjai legelésznek, szunyókálnak, vagy élvezik a napsütést a vízforrások közelében. Kevésbé cuki tény – rajongók, kattintsatok tovább! –, hogy a vízidisznók reggelente megeszik a saját ürüléküket. Ez segít nekik abban, hogy megfelelő módon bontsák le és emésszék meg a rostokat.

Nyitókép: Pixabay / Kispolgár.
Források: Guinness World Records, IFL Science, Wikipedia, 24.hu.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!