A Magyar Kétfarkú Kutya Párt tarolt a 12. kerületi előválasztáson

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely nyerte az előválasztást Budapesten a 12. kerületben. A győzelme óriási volt, több mint háromszor annyi szavazatot szerzett, mint a második helyezett civil jelölt. Ez azt jelenti, hogy a júniusi önkormányzati választáson Kovács Gergely lesz az ellenzéki pártok által támogatott jelölt, ő szállhat versenybe a kerületi polgármesteri címért.

Kovács Gergely egy egyfarkúval. kép: Facebook/MKKP BP XII. Kerület

Magyarországon előválasztást 2009 óta tartanak ellenzéki pártok, hogy kiderüljön, ki a legesélyesebb induló a választáson. Erre azért van szükség, mert a pártok külön-külön indulva nem tudnának olyan eredményt elérni, amivel csak kicsit is megszorongathatnák a 14 éve hatalmon lévő Fideszt.

A Fidesz 2011-ben megváltoztatta a választási törvényt. Addig a választások két fordulóból álltak, és a második fordulóba már csak a három legesélyesebb jelölt került, és közülük a harmadik általában visszalépett valamelyik javára. A változtatás után a választások egyfordulósak lettek, ezen az győz, aki a legtöbb szavazatot kapja. A mandátumokat, azaz a parlamenti vagy képviselői helyeket pedig az eredménynek megfelelő arányban osztják el. Az ellenzéknek tehát olyan jelöltet kell találni, aki meg tudja szerezni a szavazatok többségét. Erre jó megoldás az előválasztás.

Az önkormányzati választás előtt több kerületben és településen tartanak előválasztást, a héten például a budapesti 5. kerületben keresik a legerősebb ellenzéki jelöltet. Az itteni jelöltekre hétfőtől csütörtökig, online és személyesen lehet szavazni.

Az előválasztás intézménye egyébként Európában kevésbé terjedt el, viszont Amerikában már nagyon régóta fontos része a választásoknak. Itt ugyanis hagyományosan két jelölt, egy demokrata és egy republikánus párti közt dől el a verseny. Az idei előválasztás alapján úgy tűnik, hogy ősszel Joe Biden és Donald Trump közül kell majd új amerikai elnököt választani.

Kiemelt kép: Kampánytrabant (Facebook/MKKP BP XII. Kerület)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!