Ingyen jogsi diákoknak? Nem egészen.

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Talán emlékeztek még rá, márciusban az igazságügyi miniszter, Tuzson Bence két fontos Facebook-bejegyzést tett közzé egyetlen nap alatt. Az egyikben azt mondta, hogy a középiskolásoknak szeptembertől ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése, a másikban pedig már vissza is vonta ezt. Abban már csak arról volt szó, hogy az iskolák valamilyen módon részt vesznek az autóvezetők oktatásában. Most végre kiderült, mi fog történni, ugyanis a kormány kihirdette az ehhez kapcsolódó új jogszabályokat.

forrás: YouTube

Eszerint a következő tanévtől az elméleti oktatást, tehát a KRESZ ismeretét, a járműkezelést és -üzemeltetést a középiskolákban taníthatják majd. Emellett az iskolák végezhetik az elméleti vizsgáztatást is. Már ezzel rengeteget spórolnak majd a szülőknek, ugyanis az elméleti oktatás és vizsga jelenleg 30-80 ezer forint között mozog. Az is pozitívum, hogy az iskolában azok is megtanulhatják a közlekedés szabályait, akik amúgy nem terveznek autót vezetni. Tuzson Bence márciusban azt is írta, hogy elkezdik szervezni a gyakorlati oktatás ingyenessé tételét is, a mostani új szabályokból viszont egyelőre nem derül ki erről semmi. Az szerepel ugyan a módosításban, hogy a jövőben a honvédség is tarthat majd gyakorlati autós oktatást, és vizsgáztathat is, de azt egyelőre nem tudni, hogy hogyan, kiknek és milyen oktatókkal tervezik ezt.

A jogosítvány megszerzése a mostani szabályozás szerint tehát valamivel olcsóbb lesz, mint eddig, de az átlagosan 4-500 ezer forintos költség nagy részét eddig is a gyakorlati oktatás tette ki. Ahhoz, hogy egyáltalán vizsgázni lehessen, minimum 29 gyakorlati óra, vagy 580 km megtétele kell, az órák pedig átlagosan 7-9 ezer forintba kerülnek. És elég ritka, hogy valakinek elsőre sikerül átmenni a forgalmi vizsgán.

Tanulóvezető 1970-ben. kép: Fortepan/Urbán Tamás

Az autósiskolák viszont komoly bajba kerülhetnek, mert jelentős bevételtől esnek majd el azzal, ha a középiskolások már nem náluk tanulják az elméletet és nem náluk vizsgáznak. Ez viszont azt is jelenti, hogy azok, akik már elmúltak 18 évesek, valószínűleg még drágábban tehetik le a jogsit, mint eddig. Ha pedig lesznek új fejlemények, esetleg kiderül, mi lesz a helyzet az ingyenes gyakorlati oktatással, arról rögtön beszámolunk majd nektek. (telex.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!