Mégis van tüdeje az eddig tüdő nélkülinek hitt békának

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A világ egyetlen tüdő nélkülinek hitt békájának, a barbourula kalimantanensisnek mégis van tüdeje. Ez derült ki egy friss vizsgálatból.

A kutatásban múzeumi darabokat néztek meg, és egy icipici CT (a belső szerveinket „röntgenező” képalkotógép) gépre volt szükség ahhoz, hogy láthatóvá váljon a miniatűr tüdő és hangszalagrés. A felfedezés annyira friss, hogy még a Wikipédián sem frissítették az infót.

Ő a barbourula kalimantanensis. Forrás: Fhadlikennedi via iNaturalist, CC BY-NC 4.0
Ő a barbourula kalimantanensis. Forrás: Fhadlikennedi via iNaturalist, CC BY-NC 4.0

A tüdő nélküli négylábúak (hüllők, emlősök vagy kétéltűek) ritkák, de köztük van számos szalamandra, a tüdő nélküli plethodontidák, amelyek nyálkás bőr- és szájszövetükön keresztül lélegeznek. Érdekességként: náluk is elkezd fejlődni a tüdő embrióállapotban, csak ez később megszakad, a szerv pedig elcsoffad.

Eddig a barbourula kalimantanensis is tüdő nélküliként volt számon tartva. Mint kiderült, a szájürege és a nyelve eltakarta azt a részt, ahol a hangszalagrés és a gége izmai vannak, amik egy légzőrendszer tipikus részeit képezik. A kicsi CT-vel pedig a kicsi tüdők is láthatóvá váltak.

Mivel ennyire aprók, minden bizonnyal ez a fajta béka is él bőrlégzéssel, de a tüdő nélküli béka elmélete ezzel megdőlt.

A barbourula kalimantanensis az Indonéziához tartozó Borneó szigetén honos, és víz környékén szeret lenni. Valószínűleg a pici tüdő a túlélésüket is szolgálja: mivel kevésbé lebegnek így a vízen, nehezebben is sodorja el őket egy erős áramlat. (IFLScience)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!