Mégis van tüdeje az eddig tüdő nélkülinek hitt békának

A világ egyetlen tüdő nélkülinek hitt békájának, a barbourula kalimantanensisnek mégis van tüdeje. Ez derült ki egy friss vizsgálatból.

A kutatásban múzeumi darabokat néztek meg, és egy icipici CT (a belső szerveinket „röntgenező” képalkotógép) gépre volt szükség ahhoz, hogy láthatóvá váljon a miniatűr tüdő és hangszalagrés. A felfedezés annyira friss, hogy még a Wikipédián sem frissítették az infót.

Ő a barbourula kalimantanensis. Forrás: Fhadlikennedi via iNaturalist, CC BY-NC 4.0
Ő a barbourula kalimantanensis. Forrás: Fhadlikennedi via iNaturalist, CC BY-NC 4.0

A tüdő nélküli négylábúak (hüllők, emlősök vagy kétéltűek) ritkák, de köztük van számos szalamandra, a tüdő nélküli plethodontidák, amelyek nyálkás bőr- és szájszövetükön keresztül lélegeznek. Érdekességként: náluk is elkezd fejlődni a tüdő embrióállapotban, csak ez később megszakad, a szerv pedig elcsoffad.

Eddig a barbourula kalimantanensis is tüdő nélküliként volt számon tartva. Mint kiderült, a szájürege és a nyelve eltakarta azt a részt, ahol a hangszalagrés és a gége izmai vannak, amik egy légzőrendszer tipikus részeit képezik. A kicsi CT-vel pedig a kicsi tüdők is láthatóvá váltak.

Mivel ennyire aprók, minden bizonnyal ez a fajta béka is él bőrlégzéssel, de a tüdő nélküli béka elmélete ezzel megdőlt.

A barbourula kalimantanensis az Indonéziához tartozó Borneó szigetén honos, és víz környékén szeret lenni. Valószínűleg a pici tüdő a túlélésüket is szolgálja: mivel kevésbé lebegnek így a vízen, nehezebben is sodorja el őket egy erős áramlat. (IFLScience)

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kutya meleg és kutyaszorítóból szabadult kutya – híradó kedden

A magyar diákok kreativitása pedig átlagon aluli.

Rekordot döntött az Agymanók második része

Hétvégétől már nálunk is látható a mozikban.

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.