Rekordmeleg február van mögöttünk

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

A modern idők legmelegebb februárját tudjuk magunk mögött az Európai Unió meteorológiai szolgálatának adatai szerint.

2023 júniusa óta minden egyes hónap egy újabb és újabb csúcsot jelentett az előző évekhez képest. A világ tengereinek átlagos felszíni hőmérséklete rekordmeleg, míg a Jeges-tengeren lévő jég mennyisége extrém alacsony.

A hőmérséklet emelkedését az El Niño jelenség is okozza, de a ludas főleg az emberek okozta klímaváltozás. Az El Niño a Csendes-óceánnak egy természetes jelensége és a tengervíz áramlásaival áll összefüggésben. Néhány évente karácsony környékén indul és kb. 9 hónapig tart. Szélsőséges időjárást hoz, hol aszályos, száraz időszakok lesznek akár erdőtüzeket okozva, de brutális esőzéseket, árvizeket is okozhat.

A globális felmelegedésért viszont az ember felelős. Főleg az ipar, a gyárak által kieresztett üvegházhatású gázok. Kétmilliárd év óta a legmagasabb szinten van a szén-dioxid a levegőben.

A Föld túlzott felmelegedésének és pusztulásának megelőzésére született meg 2015-ben a párizsi éghajlatvédelmi egyezmény. Ebben a tagok megállapodtak, hogy mérséklik az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, hogy megakadályozzák a további pusztító felmelegedést. Eddig 194 ország és az Európai Unió írta alá a megállapodást. Donald Trump elnöksége alatt kilépett belőle, Joe Biden pedig visszalépett, amikor ő lett az Egyesült Államok elnöke. Az USA felel a káros gázkibocsátás 14 százalékáért. A legnagyobb szennyező pedig Kína, amely szintén tagja az egyezménynek, és az elmúlt években a csökkentésen dolgozott. (BBC)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?