Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Marad a jó meleg, sőt olyan meleg, ami már nem jó. Estére itt-ott eshet, de ne nagyon számolj vele. Apollónia és Vilibald névnap van – hát, nem ez lesz a cukrászdák nagy napja.

Mi viszont izgalmas olvasnivalót tálalunk. Micsináljak című sorozatunk régóta gyarapszik. Ebben általában olyan hobbikat ajánlunk, amikkel felállhattok a gép vagy a telefon elől. Ma ezzel szemben pont a programozás tanulásáról írunk. Semmi pánik: gyerekjáték! Sőt, ha megtanulod, további gyerekjátékokat csinálhatsz te is.

Válaszolunk emellett egy kérdésre, amit ti írtatok, és lesz még szó vízilóról is. Talán tudod, hogy ennek az állatnak semmi köze a lóhoz. A görögök nevezték el így, aztán rajta ragadt. A víziló eredeti ősei a bálnák. Igen, az emlősök egyszer visszatértek a vízbe, hogy cetté váljanak, aztán megint kimásztak vízilónak. Ennél közelebbi ősét Anthracotheriumnak hívják latinul. Magyarul pedig a nyelvújítás korában keresztelték el így: ősotromb.

Azt nem tudjuk, miért nem lett akkor a víziló otromb. Mindenesetre jól állna neki a név.

Legyen szép napod, és ha teheted, mássz be a vízbe valahol, ahol nincs otromb! Ja és ha még nem tetted, töltsd ki a havi kvízt!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.