Öt érdekesség a banánról

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyik olvasónk a banánról érdeklődött, pontosabban arról, meg lehet-e enni a banán csücskét, vagy tényleg belepetéznek bogarak. A válasz röviden az, hogy bármilyen gyümölcsben lehetnek bogarak vagy rovarok, de nem mindegyikben, így nem igaz, hogy minden banán csücskét szemétre kellene vágni. Viszont, ha már banán, hoztunk nektek pár érdekességet erről az érdekes gyümölcsről.

1. Nem fán terem

A banán növény (Forrás: Wikipédia)
A banán növény (Forrás: Wikipédia)

A banán növény, és amin terem, az valójában egy áltörzs, ami levelek hüvelyeiből alakul ki nem fából. Tehát faszerű, de nem fa, hanem az egyik legnagyobb növény a világon. Még egy érdekesség: termése bogyótermés, ami áltermés.

Minden bizonnyal először Új-Guineában kezdték termeszteni és a közte és Délkelet-Ázsia közti szigetvilágban szigetről szigetre terjedt. Ma India az egyik legnagyobb banántermesztő.

2. Nemcsak evésre jó

Más célra is használták, például papírkészítésre, de textilek alapanyagaként is, és kötél is készül a rostjából. Valószínűleg ezért szerették annyira már az ókorban is. Egyiptomból fennmaradt hieroglifákon (ókori egyiptomi írások) is már ábrázolták.

A banán héja pedig szintén sok mindenre jó: segít csillapítani különböző bőrviszketéseket, például rovarcsípéseket. De bőrcipő fényesítésére is alkalmas. És elvileg fogfehérítésre is.

3. Nagyon sokféle banán van

Több mint ezerféle.

Van az, amit mi is eszünk. Ezek általában még zölden érkeznek hozzánk (is) a trópusokról, és itt utóérlelik. Mert ha éretten utazna, megromlana, mire ideérne.

De van olyan banán is, ami kevésbé édes, keményebb és zöldebb, és a krumplihoz hasonlóan kisütve eszik köretként, főleg Latin-Amerikában. Olyan banán is van, Ugandában és Tanzániában termő, amiből sört főznek.

4. A banán könnyen emészthető

Ezért adják pici babáknak is meg olyanoknak, akiknek bélbajaik vannak. Sok benne a B6-vitamin, ami jó az idegrendszernek, de A-, U- és E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is tartalmaz. Tehát nagyon tápláló. Szénhidráttartalma is magas.

5. DNS-e 50 százaléka megegyezik az emberével

Tudjuk, ez furán hangzik, de minden földi dolog, növény, állat osztozik némi közös örökítőanyagon, azaz DNS-en. De az 50 százalék nagyon magas arány!

+1 A banánt csak egy másik növény darabjával lehet szaporítani

Bizony. Nincs olyan, hogy egy banánmagocskát elültetsz, és kinő belőle egy új banán növény. Csak egy élő banánnövényből levágva egy darabot lehet újat növeszteni. Vagyis: igazából évezredek óta mindnyájan ugyanannak az ősbanánnak a terméseit esszük. (Buzzfeed/The Fact Site/Funfactco/Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.