Jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Szombat van, éljenek a Lujzák, az időjárás meg ma sem tudja eldönteni, hogy milyen hónapot írunk épp. Most úgy tesz, mintha bolond április lenne. Szóval esni is fog, a nap is kisüthet, és szél is lesz itt-ott. Hideg viszont nem lesz, szóval ha rétegesen felöltöztök, irány a természet. Ma megírjuk nektek, miért jó kéktúrázni, és persze azt is, hogy a túra színe miért kék, és miért nem mondjuk narancs vagy halvány barack. Jó, most sokan rávágjátok, hogy ezek nem is színek, hanem gyümölcsök. De ha belegondoltok, a legtöbb színt kajákról nevezték el. Ezért van csokoládébarna és padlizsánlila is. De milyen kár, hogy itt megálltunk. Miért nincs olyan, hogy székelykáposzta-piros, vagy mackósajt-bézs…?

Városbéli puhányoknak viszont olvasnivalót ajánlunk ma, megtudhatjátok például, hogy ki volt H. P. Lovecraft és miféle világot képzelt el, csápfejű bácsikkal meg egyéb rémségekkel. És bemutatjuk a világ öt legkisebb országát is, amik közül a csúcstartó épp akkorka csak, mint a Margit-sziget fele.

A mai szavunk nagyon tavaszi, és nem azért, mert nem lehetne ennek a szónak az ismerete nélkül élni, hanem mert nagyon cuki. Pimpimpáré. Kirándulás közben találkozhattok is vele. Ez a gyermekláncfű, más néven pitypang. És ez az a növényünk, aminek 31 különböző nevét jegyezték fel. Van, ahol bárányfejfűnek, van, ahol kislibavirágnak, máshol csürkevirágnak vagy pimpónyának hívják. Pitypangból készíthettek koszorút vagy nyakláncot, úgy, hogy a leszedett virágok szárait egymásba dugjátok. Csak előbb nézzétek meg, nincs-e benne méhecske, mert ők is ébredeznek már.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.