Jó reggelt, magányos szívek!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hidegfront, havas-ónos-trutymákos esők, fagy, köd, minden vacak. Tél van, ez az élet rendje – egyelőre még. Sapka-sál! Ignác napja van, ami azért vicces név, mert a legelterjedtebb becézése az, hogy Náci. És ez legalább nyolcvan éve nem hangzik jól. Indiában persze a mai napig használják a horogkeresztet, mert az náluk mást jelent, és ott nem jártak németek a világháborúban. Viszont Indiában szinte senkit sem hívnak Ignácnak.

A mai képünket kivételesen nem a mesterséges intelligencia készítette, hanem Edward Hopper amerikai festő, 1927-ben. Hopper egyik fő témája a magány volt, pedig akkoriban egy merő nyüzsi volt az élet. A kép címe egyébként Automat. Ez olyan gyorséttermeket jelentett száz éve, ahol kávét és szottyadt szendvicseket lehetett vásárolni automatákból, így még a felszolgálóval sem kellett találkozni.

A magaveréb pedig Észak-Magyarországról származó szó. Egy rigófélét neveztek így, egész pontosan a pettyes fülemülerigót, amely eléggé hasonlít a verébre. Kivéve, hogy a veréb mindig csapatban jár, a magaveréb viszont remekül megvan egyedül. Ellentétben az emberrel.

Nem jó az embernek egyedül. Tudod, ki mondta ezt? Maga az Isten, a Bibliában. Nézegeti Ádámot, és rájön, hogy a teremtménye eléggé kivan, mert az egész Paradicsomban nincs senki, akihez egy szót szólhatna. Ezután bepróbálkozik nála mindenféle állatokkal, a zsiráftól a magaverébig, de egyik se válik be. Ezért kénytelen megteremteni Évát.

Ehhez a felismeréshez persze nem kell istennek lenni. A pszichológia alapművének az a címe, hogy A társas lény, hiszen az ember az. Nagyon érdekes olvasmány. Ahogy a mai legfontosabb cikkünk is, amely arról szól, hogy a magány ma már járványnak tekinthető. Reméljük, te megúsztad, de az biztos, hogy körülötted sokan szenvednek tőle. De ez azért nem ma kezdődött: az elmúlt száz évben millióknak volt legjobb barátja a zsebrádió. Az ma már nem divat, de amennyire tőlünk telik, igyekszünk betölteni a helyét a Kispolgárral. Mi most már itt leszünk neked, terveink szerint örökre. Írj nekünk, ha valami kikívánkozik!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!