Nem sztrájkolnak többet a buszosok, újra jár egy mozgássérült teknős – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Véget érnek a buszos sztrájkok. Az Építési és Közlekedési Minisztériumnak sikerült megegyeznie a MÁV-Volán-csoport mindegyik szakszervezetével (összesen kilencen vannak). A 3 évre szóló megállapodás alapján a MÁV és a Volán mintegy 56 ezer dolgozójának infláció fölött emelkedik majd a fizetése. A buszosok többször is sztrájkoltak azért, hogy nőjön a bérük. Lázár János építési és közlekedési miniszter szerint a tárgyalásokkal és a megállapodással mindenki nyert. A dolgozók januártól már az emelt bért kapják. (Építési és Közlekedési Minisztérium)

Helyesbítette az Oktatási Hivatal a negyedikesek matekfelvételijének egyik félreérthető feladatát. Január 20-án több mint 70 ezer diák írt gimnáziumi felvételit, de nemcsak a nyolcadikosok, hanem a hatosztályosba és a nyolcosztályos gimnáziumba jelentkezők is. A negyedikesek feladatsorában azonban volt egy félreérthető feladat. Egy csempesor mintáját kellett kitalálni a következők szerint:

Oktatási Hivatal

Az eredeti megoldókulcs szerint arra a kérdésre, hogy hányadik lesz az 5. csempe után a következő olyan csempe, amelyikre igaz lesz az adott állítás, a „nyolcadik” volt a helyes válasz. De mivel úgy tették fel a kérdést, hogy „az 5. csempe után a hanyadik”, sok diák úgy gondolta, hogy az ötödik csempétől kell számolnia, így válaszként azt írták be, hogy a „harmadik”. Miután több szülő is jelezte a problémát, az Oktatási Hivatal átírta a javítókulcsot. A problémás mondat miatt a „harmadik” választ is elfogadják. (Telex)

Nyomkövetőt tett a nemzeti konzultáció válaszlevelébe a Kétfarkú Kutya Párt egyik aktivistája. A konzultációról (és hogy miért hiábavaló az egész), már írtunk korábban. A párt egyébként pont erre akart rávilágítani. A nyomkövetős borítékot határidőn belül adták fel, majd követték az útját. Január 26-án reggel – amikor a kormány a konzultációt lezárta, sőt, közzé is tette az eredményeket – a boríték még a postán volt. Végül 8:30-ra érkezett meg arra a telephelyre, ahol a kiértékelés zajlott – de hiába, hisz akkorra már eredményt hirdettek. (MKKP)

MKKP

Mentők leptek el egy budaörsi általános iskolát szerdán, tanítási időben, de szerencsére nem történt nagy baj. Az egyik osztályból több tanuló is jelezte, hogy nincs jól, hányingerük volt és szédültek. A tanárok gyorsan hívták a mentőket, akiknek a táskájában megszólalt a szén-monoxid jelző. Miután kiürítették az iskolát, 7 gyermeket szén-monoxid-mérgezés gyanújával vittek kórházba, de mindannyian jól vannak. Évente átlagosan 600-szor riasztják a hatóságokat hasonló esetekhez, de iskolákhoz csak nagyon ritkán. A szén-monoxid egy színtelen, szagtalan, íztelen gáz, amely tökéletlen égés során jön létre. Általában hibás kazánokból származik. Kis mennyiségben is nagyon mérgező. (OMSZ, Katasztrófavédelem)

Kerekeket kapott egy mozgássérült teknős. A 25 éves fekete teknős, Filó lábai egy korábbi, elrontott műtét miatt bénultak le. A teknős új állatorvosa azonban nem adta fel, és egy 3D-dizájnert kért fel arra, hogy segítsen az állaton. Filónak ezután 3D nyomtatással készítettek egy négykerekű protézist, amellyel végre újra járhat, de legalábbis gurulhat. A protézis nem csak a mozgásban segít Filónak: védi a hasát is, ott ugyanis a félresikerült műtét miatt megsérült a páncélja. (24.hu)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!