Mi történt Novák Katalinnal?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy hétbe telt, hogy Novák Katalin köztársasági elnök lemondjon, miután kiderült, hogy egy pedofilügyben elítélt férfinak, K. Endrének adott kegyelmet. (Erről részletesen itt olvashatsz.) Azt nem magyarázta el, mit miért tett. Távozása megoldja a politikai botrányt, de nem válaszolja meg a kérdéseket. Ezekre gyűjtötte össze a lehetséges válaszokat a Kispolgár elemzőcsoportja, a Magyar Nézőponty Intézet.

Novák Katalin tüzet olt gyerekekkel. Ráégett az ügy

Miért kapott kegyelmet K. Endre?

Az elnöki hivatal nem hozza nyilvánosságra sem a kegyelmet kapottak listáját, sem a döntések indoklását. Ez nem mindenhol van így, de a magyar szokás ez. K. Endre esete véletlenül derült ki, egy másik per közben. Nincs más út, mint végiggondolni a lehetséges megfejtéseket.

1. Hanyagság

Lehet, hogy egyszerűen minden illetékes figyelmetlen volt. A kegyelmi kérvényeket az igazságügyi miniszter küldi tovább az elnöknek, majd ismét ő hagyja jóvá. Ez tavaly, a döntés idején Varga Judit volt, aki most szintén lemondott minden tisztségéről. Veled is biztosan előfordult, hogy összecsaptad a házit. Vagy simán elfelejtettél egy feladatot, aztán másnap remélted, hogy megúszod. Elképzelhető, hogy Varga Judit épp sietett a gyerekeiért, Novák Katalinnak meg a fodrásznál volt dolga, és csak aláfirkantották a papírokat, meg se nézték, miről van szó. Viszont ők azért magas rangú tisztviselők, és azért kapnak többmilliós fizetést, hogy odafigyeljenek a munkájukra, amin emberek élete múlhat.

2. Politikai hátszél

A kormányzó pártban, a Fideszben nem igazán mondhat ellent senki Orbán Viktor akaratának. Minden ilyen rendszerben megesik, hogy egyesek akkor is próbálnak megfelelni a vezérnek, ha csak sejtik, mit szeretne. Ahogy az is, hogy valakik úgy tesznek, mintha a legfőbb uraságot képviselnék. Lehet, hogy Novák és Varga is úgy tudta, K. Endrének van valami köze a miniszterelnök köreihez. Erről biztosat nem tudunk. De vannak nyomok, amelyek arra mutatnak, hogy K. Endrének jó kapcsolatai voltak. Nem ő lenne az első, akit a politikai barátság ment meg a következményektől. Közismert bűnözők, milliárdokat eltüntető tolvajok mászkálnak szabadon, mert a párt megvédte őket. Ilyen például Farkas Flórián, aki a cigányság megsegítésére szánt pénzt nyúlta le. Igaz, ő nem kegyelemmel menekült meg.

3. Megérdemelte a kegyelmet

Az ügy főszereplője közzétette saját elbeszélését az esetről. Ebben arról ír, hogy ártatlanul vádolták meg. Nem kényszerített senkit, és nem tudta, hogy az igazgató, aki mellett kiállt, valóban elkövette a pedofil bűncselekményeket. A történetnek sok szereplője van, a bíróság pedig vallomások alapján ítélt. A bíró nem tévedhetetlen. Ebben az ügyben például volt olyan vádlott, aki biztosan bántalmazott gyerekeket, de megúszta a börtönt. Lehet, hogy Varga Judit és Novák Katalin lelkiismeretesen átnézték az iratokat, és arra jutottak, hogy egy igazságtalan ítéletet írnak felül a kegyelemmel.

Novák Katalin és Ferenc pápa. Ő igen nagy vétke?

Miért kellett Nováknak lemondania?

A kegyelmi ügyből hatalmas botrány lett, egy hétig tele voltak vele az újságok. Valamit lépni kellett, mert a többség úgy érezte, az elnök a pedofilok oldalára állt.

1. Valóban hibázott

Ha a döntést tényleg trehányság okozta, akkor Novák Katalin alkalmatlan elnöknek. Bár a magyar köztársasági elnöknek nincs sok hatalma, elvárható, hogy odafigyeljen a munkájára. Mi van, ha legközelebb egy megérdemelt kegyelmet nem ad meg, mert megint lusta volt?

2. Elvitte a balhét

Amennyiben K. Endrének valóban felsőbb parancsra, politikai okokból kellett megkegyelmezni, az nagyon ciki a kormánypártnak. Eddig főleg korrupciós ügyekben mentették ki a saját embereiket, és már ez is elég nagy tömegeket háborít fel. Ha gyerekek elleni bűnöket is menteget a Fidesz, az nagyon sok szavazatba kerülhet, pont egy választási évben. Tehát az elnöknek – aki világéletében fideszes pártkatona volt – fel kellett áldoznia magát a pártért. Vállalni, hogy a hibát ő követte el, és véletlenül sem a pártvezetés, vagy maga Orbán Viktor.

3. Nem lehetett elmagyarázni

A Fidesz évek óta a gyermekek védelmezőjeként lép fel. Valójában nem sokat tett ezért. Nem segítettek abban például, hogy a bántalmazott gyerekek könnyebben jussanak jogi segítséghez; ezt továbbra is civil szervezetek és önkéntesek csinálják. Hoztak viszont törvényeket, amelyek összemossák a melegeket a pedofilokkal, és a gyerekekre veszélyesnek állítanak be mindenkit saját magukon kívül. Beleértve a szépirodalmat, családi filmeket vagy művészeti kiállításokat. (Egyébként a Kispolgárt is ellenségnek nevezték.) Plakátkampányokkal, népszavazással, propagandával táplálták a gyűlöletet, amíg nagyon sokan elhitték, hogy a Fideszen kívül mindenki bántani akarja a kicsiket.

A pártkatona leszerel

Ebben a helyzetben lehetetlen volt jogi részleteket, árnyalatokat magyarázni. Még ha a kegyelem helyes is volt, ha K. Endre valóban ártatlan, akkor sem. A végletekig leegyszerűsített, primitív és vérszomjas közbeszéd hasonlóan egyszerű választ követelt, nem tudományos, bonyolult fejtegetést. Novák Katalin tehát annak a politikának lett az áldozata, amelyet ő maga is szolgált.

(Fotók: Köztársasági Elnöki Hivatal)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!