Ki az a Mészáros Lőrinc?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere, a vagyona egy friss összeállítás szerint nagyjából 990 milliárd forint. Ez Budapest kétéves költségvetése. Szinte a semmiből indult, a bevétele 2010-ben kezdett hihetetlen gyorsan nőni. Azóta, amióta régi jó barátja, Orbán Viktor miniszterelnök lett. Bár Mészáros Lőrinc önmagát nagyon tehetséges üzletembernek tartja, sokak szerint valójában nem más, mint a miniszterelnök strómanja. Ez azt jelenti, hogy bár az ő neve kerül a szerződésekre és a bankszámlán gyűlő pénz is papíron az övé, de a valódi tulajdonos igaziból Orbán Viktor.

kép: MTI

Gázszerelőként kezdte

Mészáros Lőrinc Székesfehérváron született, iskolába már Felcsútra járt, ahol az iskolatársa Orbán Viktor volt. Gázszerelő vállalkozása volt a kilencvenes években, ismert szereplője lett a helyi üzleti életnek. Támogatta Felcsút focicsapatát is, aminek Orbán Viktor sokáig az igazolt játékosa volt.

2011-ben aztán megválasztották polgármesternek Felcsúton, ezzel együtt pedig elkezdett nőni a vagyona is. Persze mindvégig arról beszélt, hogy üzleti sikereit a saját erejéből érte el.  „Abban, hogy eljutottam idáig, bizonyára szerepet játszik a Jóisten, a szerencse és Orbán Viktor személye, de én soha nem nyúltam le semmit, mindent a munkámmal és az eszemmel szereztem meg.” Ezt a Heti válasz című lapnak mondta 2014-ben.

Cégei rendre nyertek el állami megbízásokat, ezáltal olyan üzleteket kötött, amin csak nyerni tudott. Ráadásul olyan cégbirodalmat épített, ami már nemcsak az építőiparral foglalkozott, hanem beszállt a mezőgazdaságba, a turizmusba, sőt még médiavállalkozásai is lettek. Vásárolt magának tévét, rádiót, és az évek során a cégeihez került egy bank, egy erőmű, több hotel, étterem, és energiaszolgáltató cégek is.

A vállalkozásokat aztán már nemcsak ő vezette, hanem a családtagjai is. Az is többször előfordult, hogy az általa megnyert megbízásokból Orbán Viktor családja is gazdagodott. Például amikor elnyert egy lehetőséget, hogy az állam megrendelésére építhet utat, az ehhez szükséges építőanyagot a miniszterelnök apjának cégétől vásárolták.

Politikusként elérhetetlen volt

Mészáros Lőrinc nagyon ritkán adott interjút, ezért nehéz volt kérdéseket feltenni neki. De nemcsak az újságírók elől, hanem saját településének lakói elől is szinte bujkált. Ugyan 2018-ig ő volt Felcsút első embere, de nem tartott fogadóórákat, sem lakossági fórumot. Állítólag begurult, ha kérdezni akarták. 2017-ben rendőrökkel akarta elvitetni az újságírókat, amikor azok egy nyílt önkormányzati ülésen forgatni akartak.

Azt a bírálatot, hogy nem a saját erejéből gazdagodott meg, folyamatosan visszautasította. Pedig 10 év alatt a cégeinek árbevétele az ezerszeresére nőtt. Erről 2017-ben egy újságíró kérdezte. Azt akarta tudni, hogy hogyan lehetséges, hogy a Facebook, ami a világ egyik legnagyobb óriáscége, ugyanennyi idő alatt „csak” hatszázszázalékos növekedést ért el. Mészárosnak megvolt erre is a válasza: „Hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolja?” (Mark Zuckerberg a Facebook alapítója.)

Hogyan fonódik össze az Orbán és a Mészáros család?

Felcsút környékén óriási egybefüggő földterületek vannak, aminek a tulajdonosai vagy az Orbán, vagy a Mészáros család tagjai. Itt található a hatvanpusztai majorság is. Ez egy olyan luxusingatlan, ami egykor egy hercegi tulajdonban lévő műemlék volt, és ahol most pálmaház, könyvtár, vendégház és mélygarázs is épült. A majorság Orbán Viktor édesapjáé, de tíz évig Mészáros Lőrinc bérelte a területet. Nagy titokban tartották az építkezést, és sokan azt sejtik, hogy ez igaziból Orbán Viktor „hétvégi háza”.

A hatvanpusztai majorság. Kép: Facebook/Hadházy Ákos

Mészáros Lőrinc egyébként úgy él, ahogy az egy milliárdostól „elvárható”. Második feleségével, az egykori tévés Várkonyi Andreával fotózták már le luxusjachton a francia Riviérán, de magángépen és luxushelikopteren is. Van olyan szuperpanorámás gyümölcsös is a nevén Tihanyban, ami közelről pont úgy néz ki, mint egy medencés nyaraló. Néhány hete pedig Várkonyi Andrea úgy jelent meg egy rendezvényen, hogy kiszámolták: az általa hordott ruhák és ékszerek értéke legalább 90 millió forint. Persze a luxust fenntartó pénz, ahogy már korábban is írtuk, nem az övé. Sőt, még csak nem is Orbán Viktoré. Valójában ez a pénz a leginkább a közösből hiányzik.

index.hu, rtl.hu, 444.hu, szegeder.hu, hvg.hu , portfolio.hu

További olvasnivaló: Mi az a NER?

Kiemelt kép: MTI

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.