Kifogták a gigapontyot, rengeteg gyereket érhet online bántalmazás – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Minden ötödik magyar gyereket érhet bántalmazás az online térben. Ezt egy friss, országos kutatás állapította meg, amely szerint szinte minden 6–14 év közti gyermek használhat digitális eszközt, kétharmaduk ráadásul rendelkezik is sajáttal. A szülők tudomása szerint a leggyakrabban játszanak ezekkel a készülékekkel (73%), tanulnak, házi feladatot készítenek a segítségükkel (54%) vagy kapcsolatot tartanak másokkal (53%), de emellett minden harmadik gyermek közösségi oldalakat is használ. Utóbbi azért is mondható érdekesnek, mert a szülők 60 százaléka gondolja a social mediát a legveszélyesebb nyilvános térnek, megelőzve ezzel a tömegközlekedést (48%) és az iskolát (26%). A válaszadók harmada ennek ellenére sem szokott beszélgetni a gyermekével az online tér veszélyeiről. Ezekről itt írtunk nektek bővebben. (hvg.hu)

Néhány nappal a kiállítása után ledöntöttek egy szobrot Budapest 9. kerületében, Ferencvárosban. A Public Art nevű pályázatot az önkormányzat hirdette meg. A nyertes szobor azt ábrázolta, ahogy a mondabeli turulmadár, a magyarok mitikus állata elragadja a NER-vállalkozók kedvenc autóját, egy Mercedes G-osztályt. A szobrot vasárnap este egy hatfős társaság döntötte le. „Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az előzmények ismeretében nem számítottam erre, de azért ezek most nem az öröm pillanatai” – nyilatkozta a szobor alkotója, Horváth Csaba Árpád. Ami az előzményeket illeti: három éve ugyanezen a pályázaton egy szivárványszínű Black Lives Matter-szobrot állítottak ki nyertesként. A szobrot másnap neonáci csoportok döntötték le. (Telex)

Baranyi Krisztina / Facebook

Minden idők legnagyobb pontyait fogták ki a Tisza-tóból. A csúcsot Czifra Antal állította be. Előbb egy 25,2 kilós példányt fogott az Abádszalóki-medencében. Czifra a horgászatot másnap is folytatta, és meglepő módon egy még nagyobb halat fogott ki. A reggeli órákban hosszú fárasztást követően egy 31,50 kilós tőpontyot húzott ki a vízből. Miután megvizsgálták a halat, kiderült, hogy az ugyanaz, amit tavaly tavasszal már kifogtak egy versenyen. A halat eddig is a Tisza-tó legismertebb pontyának tartották, de a tavalyi kifogáshoz képest 1,13 kilót „hízott”. A méretét tekintve reméljük, senkivel nem úszik szembe egy tó körüli nyaralás alatt. (Pecaverzum / Sokszínű Vidék)

Tisza-tavi Sporthorgász / Facebook

Kaliforniában kötött ki az a macska, aki Utah-ban véletlenül postára adtak. A utahi család egy csomagot akart visszaküldeni az Amazonnak, de a macska, a hatéves Galena belopózott a csomagba. Miután a gazdái észrevették, hogy eltűnt, az egész városban keresték őt és plakátoztak is, hogy mihamarabb megtalálják. Egy héttel később meglepő értesítést kaptak arról, hogy Galenát Los Angelesben találták meg, a chipjén keresztül azonosították. A macska hat napig hánykódott a dobozban élelem és víz nélkül, de viszonylag jó állapotban fedezte fel az Amazon egyik alkalmazottja, amikor a raktárban kibontotta a visszaküldött csomagot. A kiértesített gazdák repülőre szálltak, hogy hazavigyék Galenát, aki soványka volt az út után, de makkegészséges. A család csodaként írta le, hogy a macskájuk épségben visszakerült hozzájuk. (Guardian)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!