Sivatagi por, rózsaszín kiselefánt – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sivatagi por miatt volt fátyolfelhős ma az ég. A déli szél a Szaharából fújta ide az apró homokszemcséket, amik nemcsak Magyarország nagy részét, hanem Szerbiát és Romániát is beterítették a magasban. A por pedig kiválóan segíti a felhőképződést, ezért láttatok ma többnyire szűrt napsütést. A sivatagi homok miatt este és holnap reggel látványos lesz a napnyugta és a napfelkelte. Holnap pedig, mivel eső is várható, a por kimosódhat, emiatt többfelé sáros esőre lehet majd számítani. (idokep.hu)

Forrás: pixabay

Több mint százéves melegrekordok dőltek meg a tél utolsó napjain, 112 éve nem mértek ilyen enyhe hajnalt február végén, mint tegnap. Megdőlt az országos és a fővárosi rekord is. Tatabányán mindössze 11,1 fokig hűlt le a levegő. A fővárosban Lágymányoson 9,7 fok volt, ez majdnem egy fokkal melegebb az 1912-ben mért eddigi csúcsnál. (idokep.hu)

4078 ember született február 29-n 1970 óta, amióta vezetik ezt a statisztikát. Ez azt jelenti, hogy legalább ennyi ember van ma Magyarországon, akinek csak négyévente van születésnapja. Ők „normál” évben eldönthetik, hogy vagy megünneplik magukat a következő napon, vagy csak minden negyedik évben fújják el a gyertyákat a szülinapi tortán. 1970 óta egyébként a legtöbb gyerek július 25-én született, 18295-en ünnepelnek aznap. A legkevesebben pedig január 1-én, alig 13 ezren születtek az év első napján a statisztika bevezetése óta. Ugyancsak friss statisztika, hogy idén januárban mindössze 6650 baba született meg Magyarországon, ami 902-vel kevesebb, mint a tavalyi év első hónapjában. (24.hu)

Nem engedik ki a börtönből a bicskei gyerekotthon volt igazgatóját. A kegyelmi botrány kapcsán elhíresült V. Jánost, akit pedofília miatt ítéltek börtönbüntetésre, még feltételesen sem engedik szabadlábra. Erről döntött a Fővárosi Törvényszék. Ma Lázár János építésügyi és közlekedési miniszter olyan megjegyzést tett sajtótájékoztatóján, ami összefüggésbe hozza V. János homoszexualitását a pedofíliával. A megjegyzés ellen több párt elnöke tiltakozott, szerintük nem lehet összemosni a gyerekek ellen elkövetett bűncselekményt a szexuális irányultsággal. (telex.hu)

Nagyon ritka rózsaszín kiselefántot kaptak lencsevégre a dél-afrikai Kruger Nemzeti Parkban. A nagyjából egyéves bébi több elefánt társaságában látható, és remekül érzi magát a víznyelőnél, ahol lefotózták. Az elefántokról mindenki tudja, hogy szürkék, de ez a kicsi rózsaszín, és a szőre is világos. Mindez azért, mert egy nagyon ritka genetikai rendellenességgel született, amit albinizmusnak neveznek. Ez a rendellenesség figyelhető meg például fehér, piros szemű nyusziknál is, és előfordul az embereknél is. Az állapot örökletes, de csak minden tízezredik szülésnél jelentkezik. A szervezet nem termel melanint, egy anyagot, ami a színekért felelős a szemekben, a hajban és a bőrben. (livescience.com)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!