Boldog gyereknapot!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lassan vége van a tanévnek, a gyerekek kezdenek kiengedni, és egyre jobban érzik a nyári szünet közelségét. Ebben pedig az is segít, hogy május utolsó vasárnapján minden rólatok szól. A gyereknapon rengeteg program vár titeket, vattacukorral és nyuszilufival. De a gyerekeket nem olyan régóta ünneplik, ráadásul a legtöbb országban különböző időpontokban tartják meg a gyereknapot.

Pixabay

A nemzetközi gyereknap Törökországból ered, itt tartották meg először 1923-ban, és ezt vette át két évvel később a világ több országa. Viszont emellett az ENSZ 1954-ben javasolt egy egyetemes gyereknapot is, ami a gyerekek testvériségéről és a jólétük érdekében tett lépésekről emlékezik meg. Ez a nap lett kijelölve arra, hogy felhívja a figyelmet a gyerekjogokra és a gyerekvédelemre. Az ENSZ azt javasolta, hogy az ünnep időpontját minden ország maga döntse el, ezért van annyi különféle gyereknap a világban. Nálunk sokáig gyerekhetet tartottak, ebből lett az ötvenes évektől gyereknap május utolsó vasárnapján.

Gyereknap a csepeli Vas-és Fémművekben 1969-ben. kép: Fortepan/Szalay Zoltán

Sok országban annyit jelent a gyereknap, mint nálunk. Sok szabadtéri programot, mókát, vidámságot, amikor a gyerekek a tanulás helyett a pihenhetnek, szórakozhatnak. Viszont például az ünnepet „alapító” Törökországban a gyerekek egy napra átveszik a felnőttek szerepét. Ilyenkor iskolások töltenek be pozíciókat hivatalokban, és még a kormányban is. Mivel ott az ünnep iskolaidőre esik, ezért a suli szervez nekik egy csomó színes programot.

Japánban gyereknapon hal alakú szélzsákot állítanak a házak elé, ami a gyerekek erősségét és egészségét szimbolizálja. A gyerekek ezen a napon különleges sütiket, például mochit kapnak. A kicsiket pedig sok helyen benevezik a síró gyerek fesztiválokra.

Jó sok mochi. kép: Wikipedia

Indiában a gyereknap az első miniszterelnök, Jawaharal Nehru születésnapjára, november 14-re esik. Ő nagyon nagyra tartotta a gyerekeket, azt mondta, hogy nincs erős nemzet a kicsik nélkül, ők az ország alapjai.

Mexikóban a gyerekeket pinātaval lepik meg, ez egy fellógatott papírmasé figura, amit addig kell ütni, amíg szét nem esik, és ki nem hullik belőle egy csomó édesség. Ugyanez a nap a „Vidd a gyereket munkába” nap is. Ez valószínűleg azért alakult így, mert gyereknapon Mexikóban sincs iskola.

Wikipedia

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.