Mi vár rád az általános iskola után?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ezen a héten a felvételiről szól minden nyolcadikban, de azok a gyerekek is izgulhatnak a szombati írásbeli felvételi miatt, akik hat-, és nyolcosztályos gimnáziumba jelentkeznek. Azt már a legtöbb gyerek nagyjából kitalálta, hogy milyen irányban tanulna tovább. Sokan közületek voltak az iskolák nyílt napjain ősszel, vagy részt vettek a kinézett suli által szervezett felvételi előkészítőn. A középiskolákba viszont még nem kellett jelentkezni, ugyanis azzal meg kell várni, hogy megjöjjön az írásbeli eredménye. Ez az eredmény nagyban befolyásolhatja a terveidet, ugyanis ha rosszabb lett, mint vártad, egyes iskolákba nem is érdemes jelentkezned. Ha viszont jobban sikerült, új lehetőségek nyílhatnak meg előtted. Bárhogy is van, nem maradsz iskola nélkül.

A magyar középfokú oktatás, azaz a középiskola többféle képzési formát biztosít, ezek közül választhatod ki azt, ami neked a legjobb. Azt mindenképp érdemes mérlegelni, hogy mik a terveid a középiskola után. Ha már most tudod, hogy egyetemre készülsz, akkor a legjobb helyed egy gimnáziumban van. Akkor is érdemes ezt választani, ha jó tanuló vagy, de egyelőre fogalmad sincs, hogy mit szeretnél csinálni, ha nagy leszel. Ha viszont már most tudod, hogy szakmát szeretnél tanulni, akkor a technikumok, szakgimnáziumok vagy szakképző iskolák a neked valók.

Milyen középiskolát választhatsz?

gimnáziumok legtöbbször négy, hat vagy nyolc évfolyammal működnek. Itt az általános műveltséget oktató tantárgyak jellemzőek, az iskola érettségivel zárul. Az érettségi a felsőfokú, tehát egyetemi képzés felvételije is egyben. Sok gimnázium szakosodik, az általános osztályok mellett léteznek sportosztályok, dráma- és médiatagozatok, és nyelvtagozatok is. A legtöbb gimnáziumban emelt szintű képzés is van egy-egy tantárgyból. Gyakori a nyelvi előkészítő évfolyam is, ez azt jelenti, hogy az első évben leginkább nyelvet tanultok majd, és csak szinten tartjátok az eddigi tudást a többi tantárgyból.

A szakgimnáziumokban általában művészeti képzés zajlik. Népzenészek, képzőművészek, táncosok járnak ide, de annak is ez az iskola való, aki bohóc, vagy artista szeretne lenni. A képzés szakmai érettségi vizsgát ad, és elsősorban a szakma szerinti továbbtanulásra készít fel. Ez azt jelenti, hogy ha menet közben meggondolod magad, és mégis inkább orvos akarsz lenni, ebből az iskolából nehezebben fogsz tudni bejutni az orvosi egyetemre. A legtöbb szakgimnáziumban négy évig általános műveltséget megalapozó középiskolai képzés zajlik, emellett plusz egy vagy két év szakmához köthető évfolyam is van, ahol szakmai elméleti és gyakorlati oktatás zajlik.

A technikumokban emelt szinten tanulhatsz szakmát, azon túl, hogy felkészítenek az érettségi vizsgára is. Legtöbbször öt, de van, ahol hat évig tart a képzés. Matematikából, magyarból, történelemből és egy idegen nyelvből ugyanazt kell megtanulni, mint a gimnáziumban, de az ötödik érettségi tantárgy a szakmai vizsga lesz. A technikumi képzésben lesz szakmai gyakorlati képzés is, amelyet legtöbbször valamilyen, az iskolával szerződött cégnél kell teljesíteni. Ezért a tanulónak munkabér jár. Ugyancsak fontos eleme a technikumoknak, hogy mindenki, aki az első szakmáját tanulói jogviszonyban tanulja, szakképzési ösztöndíjra jogosult. Ez azt jelenti, hogy bizonyos feltételek mellett pénzt kaphatsz azért, hogy tanulsz. Minél jobban tanulsz, annál magasabb lehet az ösztöndíj. Ha sikeresen elvégezted az iskolát, egyszeri pályakezdési támogatást is kaphatsz.

A szakképző iskola három éves, fő célja a szakmára való felkészítés. Az első évben ágazati, szakmai alapismereteket tanítanak, és alapvizsgát kell tenni. Ezután, a 9. osztály végén kerül sor a konkrét szakmaválasztásra. A következő 2 évben a diákok vállalatoknál, vállalkozóknál tanulják a szakmai ismereteket az elméleti tantárgyak mellett.  A harmadik év végére a gyerekek szakmát szereznek. Ebben a fajta iskolában nem tudsz érettségizni, ha tovább szeretnél tanulni, az iskola után további 2 év alatt esti tagozaton lehet majd leérettségizni.

Az állami középiskolákon túl

Magyarországon az állami középiskolai képzés mellett léteznek alternatív középiskolák is. Ezeket többnyire valamilyen alapítvány tartja fenn, és fizetni kell azért, hogy ide járhass. A népszerűségük a magas áruk ellenére töretlen, a legtöbb ilyen iskolába sokszoros a túljelentkezés. Ennek az az oka, hogy itt a tananyag és a tanterv nagy része csak az iskolán múlik. Ezért ők jóval szabadabban oktatnak, mint az állami iskolák. Nemcsak gimnáziumok, hanem szakgimnáziumok, szakképző iskolák is működnek alapítványi formában.

Nagyon sok középiskola egyházi fenntartású. Sok közülük előírja azt, hogy valamilyen vallásos tevékenységet is végezni kell a tanulás mellett. Tehát istentiszteletre járni például. De vannak olyan iskolák is, ahol egyáltalán nem látszik, hogy melyik egyház áll az iskola mögött.

Szurkolunk a sikeres felvételidhez. Azt se felejtsd, hogy ha most nem sikerül bejutni az általad kiszemelt iskolába, arra is van lehetőség, hogy jövőre átjelentkezz. Gimnáziumokból van átjárás másik gimnáziumba és különbözeti vizsgával szakgimnáziumba is. A technikumok és a szakképző iskolák a szakmák szerint átjárhatók, de ezekből nem, vagy csak nagyon kivételes esetben tudsz átmenni gimnáziumba.

 

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?