Miért nincs az embereknek farkuk?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rengeteg jó és rossz tulajdonsággal rendelkezünk, de hiányzik valamink, ami a legtöbb gerincesnek van: a farok. Arra a hátsó testrészre gondolunk, ami a madarakban és az emlősökben a keresztcsontnak és farokcsontnak felel meg. Hogy nekünk miért nincs, az a közelmúltig rejtély volt.

A faroknak sok haszna van az állatvilágban. Például jó az egyensúlyozásra, mozgásra, szárazföldi állatok esetén a bogarak, rovarok elzavarására, majmoknál és oposszumoknál pedig kapaszkodásra is. A kutyák érzéseiket fejezik ki vele, vadon élő szarvasfajok pedig a többieket figyelmeztetik a veszélyre a farkuk fehér végének égbe emelésével. És akkor nem beszéltünk olyan csúszómászókról, mint a skorpió, aminek a védekezőeszköze: a farkával csípni tud és ölni is, méreg van benne.

Ha már védekezés: arról is hallhattatok, hogy egyes gyíkok képesek leválasztani magukról a farkukat, ami tovább izeg-mozog, és eltereli a ragadozó figyelmét, hogy az állat közben el tudjon menekülni. A farok később sötétebb színben, de visszanő. Egyes madaraknál a párválasztásban is komoly, csalogató, szépítő ereje van a farktollaknak.

Embrióként még van farkunk

Az embereknek viszont nincs farkuk. Amikor embrióként magzattá fejlődünk a farok eltűnik, és csak egy csökevény marad utána. Ugyanígy nincs farkuk az emberfélék családjába tartozó majmoknak mint a gorilla, csimpánz és orangután. Hogy ez miért van így, azt eddig a két lábon járással magyarázták, de keveset lehetett tudni a genetikai hátteréről.

Ez változott meg most. A kutatók rájöttek, hogy van egy olyan gén-szekvencia (egymáshoz kapcsolódó gének sokasága) a genomunkban – ez tartalmaz minden örökítő infót, ami a DNS-ünkbe van kódolva – amiből nagyon sok van, de eddig nem foglalkoztak vele, mert azt hitték, hogy nincs semmiféle biológiai szerepe. Most kiderült, hogy van. Az Alunak nevezett alkotóelem, ami a farok hosszúságáért felel egy transzpozon, vagyis olyan DNS-szakasz, ami képes ugrálni a genomon belül. Valamikor a távoli múltban helyet változtatott, amivel lerövidítette, csökevénnyé változtatta a farkat az emberféléknél és nálunk is.

Hogy miért találták meg ilyen nehezen? Mert a genomunk több millió hasonló génszakaszból áll. Olyan, mint tűt keresni a szénakazalban. És miért fontos? Azon túl, hogy még egy dolog, amire tudjuk a választ, az orvoslásban is szerepe van: mivel a (nemlétező) farok a gerinc része, a magzati gerincek rosszul fejlődésének megértésében és esetleges megelőzésében is szerepe lehet.

Azt nem tudni most sem, hogy a két lábon járás a farok elvesztése miatt alakult ki, vagy a két lábon járás miatt változott meg a teljes genom és igazodott a farok nélküli léthez. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!