Milyen érzés belépni egy festménybe?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Nemrégiben nyílt meg a ​​Van Gogh – The Immersive Experience (Magával ragadó élmény) című kiállítás a BOK Sportcsarnokban (1146 Budapest, Ifjúság útja 1-3.) Ez egy multimédiás kiállítás, ami azt jelenti, hogy falakra vetítve vagy mozgóképen nézheted meg az alkotó egyes műveit. Kicsit olyan, mintha belépnél – jelen esetben Vincent Van Gogh – festményeibe, vagyis a szervezők egy virtuális valóságot hoztak létre. 

Hasonló élményre számíthatsz, mint amit a videóban látsz.

A kiállítás elképesztően látványos, 20 000 négyzetméteren, 1000 négyzetméternyi kivetítőn Van Gogh képei egészen új élményt nyújtanak. (Ezt a kiállítást csak akkor nézd meg, ha nem vagy érzékeny a villanó fényekre és a hangos zenére.) 

Mielőtt döntenél arról, hogy neked való-e ez a kiállítás, beszéljünk a festőről.

Vincent Van Gogh holland festő a XIX. század végén élt. A posztimpresszionista (az impresszionizmus után következő képzőművészeti irányzat, amely látásmódjában és eszközeiben rendkívül hasonló az impresszionizmushoz) festőnek elég hányatott élete volt, és nem is erről szól ez a cikk, de azért jöjjön néhány érdekesség róla. 

Önarckép (1889), forrás: Wikipédia
  • fiatal korában lelkipásztor akart lenni,
  • eleinte csak szabadidejében rajzolt és festett,
  • miután összeveszett festő barátjával, Gauguinnel (ejtsd: gogen), egy borotvával levágta a saját fülét,
  • életében mindössze egyetlen festményt adott el, de
  • később a képei dollármilliókért cseréltek gazdát, az Íriszek című festményt például 53 millió dollárért (ma ez közel 2 millárd forint) adták el 1987-ben egy árverésen.
Íriszek (1889), forrás: Wikipédia

Miért érdemes megnézni egy-egy kiállítást?

  • Nagyon különböző témákban nyílnak kiállítások, így egy kis böngészés után biztosan találsz olyasmit, ami kedvedre való. Budapesten például van kiállítás a versenylovakról, cirkuszkiállítás, egy menzákról szóló tárlat, de Kecskeméten van állandó játékkiállítás is.
  • Léteznek ingyenes és fizetős kiállítások. A nagyobb múzeumoknak vannak állandó tárlatai – nem mindegyik izgalmas – ezek általában ingyenesen megtekinthetők nyitvatartási időben. Az időszaki, vagyis csak egy bizonyos időintervallumban nyitva tartó tárlatokra általában jegyet kell váltani, de a legtöbb múzeumban lehet diákjegyet venni. 
  • Mielőtt elmész a kiállításra, érdemes utánanézni, hogy pontosan mit látsz majd ott, mert kiderülhet, hogy az adott téma nem is érdekel annyira. Akkor meg minek időt vesztegetni rá. Illetve, ha képzőművészeti (festményeket, szobrokat, fotókat) kiállításra mész, akkor más szemmel nézed majd az alkotásokat, ha például tudod, hogy milyen anyaggal dolgozott a szobrász, milyen technikával alkotott a festő.   
  • Ez persze nem jelenti azt, hogy ha valamiről azt állítják a tankönyvek, a tanáraid, a szüleid, hogy remekmű, akkor az neked is tetszeni fog. Egyáltalán ne érezd magad rosszul amiatt, hogyha bizonyos festményeket furcsának találsz, vagy nem érted, hogy mitől fantasztikus három színes vonal egymás mellett egy fehér vásznon. A művészetnek kicsit az is a lényege, hogy mindannyian másképp gondolkodunk egy alkotásról, legyen az vers, festmény, fotó, vagy sláger. 

(Telex, Kispolgár) 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!