Napokig tartó vízipisztolycsata az utcán? Ó, ide vele!

Tegnap kezdődött a szongkran Thaiföldön, amely a thai asztrológia szerinti újév kezdetét ünnepli – és tulajdonképpen az egyik legkirályabb fesztivál a világon. A szongkran szó állítólag az ősi szanszkrit nyelvből származik, jelentése „belépni, átlépni”, itt leginkább a zodiákus első jegyébe.

A szongkrant általában április 13-15. között ünneplik, bár egyes városokban néhány nappal tovább tart a mulatság. Thaiföldön ilyenkor van a legmelegebb, de mivel ez az időszak a munkaszünet és a pezsgés ideje, rengetegen indulnak útnak, hogy meglátogassák az akár több száz kilométerre élő családjukat.

A szongkran idején a legeslegfontosabb dolog a locsolás, ami a megtisztulást, a tiszteletet és a szerencsét jelképezi. De nem olyan magyaros húsvéti módon, hogy versike meg kölni: a fiatalok és az idősek műanyag pisztolyokkal és vödrökkel felfegyverkezve vonulnak az utcákra országszerte, hogy reggeltől estig lövöldözzék egymást. Thaiföld ilyenkor egy óriási bulihelyszín, lépten-nyomon felvonulásokat, táncmulatságokat, lakomákat, koncerteket és versenyeket rendeznek.

A fesztivál első napja hagyományosan a tavaszi nagytakarítással és vízöntési szertartással kezdődik. Ennek során illatos vizet öntenek a templomokban lévő szent Buddha-képekre. Ez szimbolikusan a megtisztulást jelképezi, és az előző év lemosását. A fesztivál egyben az esős évszak kezdetét is jelzi. A második napon a fiatalok azzal tisztelegnek az idősebbek előtt, hogy illatos vízzel locsolják a kezüket és a lábukat, cserébe áldást és virágfüzéreket kapnak.

Fotó: Pixabay

A mulatozók időnként „megáldják” egymást azzal, hogy hűsítő fehér pasztát kennek egymás arcára. Azt nehéz megtippelni, hogy a vízicsata mikor vált a fesztivál kulcsfontosságú részévé, de sok idős thai ember szerint Thaiföld különböző helyein már 60-70 éve tartanak vízicsatákat.

Az utcai árusok a fesztivál alatt vízipisztolyokat, vízálló tasakokat és szemüvegeket is árulnak – utóbbira szükség is van, mert a locsolásra szánt víz nem a legegészségesebb, és a fesztivál után sokszor megugrik a kötőhártya-gyulladásos esetek száma az országban.

Fotó: Pixabay

Mivel a szongkran fontos családi ünnep, az ételek is nagy szerepet játszanak benne. Minden tartománynak megvannak a maga hagyományai, de van néhány étel, ami mindig, mindenhol jelen van. Ilyen például a mangós ragacsos rizs: az édes, ragadós rizst kókuszos mártással locsolják meg, és érett mangóval tálalják.

Kiemelt kép: Pixabay
Források: CNN, Wikipedia, UNESCO, NatGeo Kids.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.