Napokig tartó vízipisztolycsata az utcán? Ó, ide vele!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tegnap kezdődött a szongkran Thaiföldön, amely a thai asztrológia szerinti újév kezdetét ünnepli – és tulajdonképpen az egyik legkirályabb fesztivál a világon. A szongkran szó állítólag az ősi szanszkrit nyelvből származik, jelentése „belépni, átlépni”, itt leginkább a zodiákus első jegyébe.

A szongkrant általában április 13-15. között ünneplik, bár egyes városokban néhány nappal tovább tart a mulatság. Thaiföldön ilyenkor van a legmelegebb, de mivel ez az időszak a munkaszünet és a pezsgés ideje, rengetegen indulnak útnak, hogy meglátogassák az akár több száz kilométerre élő családjukat.

A szongkran idején a legeslegfontosabb dolog a locsolás, ami a megtisztulást, a tiszteletet és a szerencsét jelképezi. De nem olyan magyaros húsvéti módon, hogy versike meg kölni: a fiatalok és az idősek műanyag pisztolyokkal és vödrökkel felfegyverkezve vonulnak az utcákra országszerte, hogy reggeltől estig lövöldözzék egymást. Thaiföld ilyenkor egy óriási bulihelyszín, lépten-nyomon felvonulásokat, táncmulatságokat, lakomákat, koncerteket és versenyeket rendeznek.

A fesztivál első napja hagyományosan a tavaszi nagytakarítással és vízöntési szertartással kezdődik. Ennek során illatos vizet öntenek a templomokban lévő szent Buddha-képekre. Ez szimbolikusan a megtisztulást jelképezi, és az előző év lemosását. A fesztivál egyben az esős évszak kezdetét is jelzi. A második napon a fiatalok azzal tisztelegnek az idősebbek előtt, hogy illatos vízzel locsolják a kezüket és a lábukat, cserébe áldást és virágfüzéreket kapnak.

Fotó: Pixabay

A mulatozók időnként „megáldják” egymást azzal, hogy hűsítő fehér pasztát kennek egymás arcára. Azt nehéz megtippelni, hogy a vízicsata mikor vált a fesztivál kulcsfontosságú részévé, de sok idős thai ember szerint Thaiföld különböző helyein már 60-70 éve tartanak vízicsatákat.

Az utcai árusok a fesztivál alatt vízipisztolyokat, vízálló tasakokat és szemüvegeket is árulnak – utóbbira szükség is van, mert a locsolásra szánt víz nem a legegészségesebb, és a fesztivál után sokszor megugrik a kötőhártya-gyulladásos esetek száma az országban.

Fotó: Pixabay

Mivel a szongkran fontos családi ünnep, az ételek is nagy szerepet játszanak benne. Minden tartománynak megvannak a maga hagyományai, de van néhány étel, ami mindig, mindenhol jelen van. Ilyen például a mangós ragacsos rizs: az édes, ragadós rizst kókuszos mártással locsolják meg, és érett mangóval tálalják.

Kiemelt kép: Pixabay
Források: CNN, Wikipedia, UNESCO, NatGeo Kids.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!