Micsináljak? Teremts saját világot!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Sok családban van terrárium vagy akvárium, talán nálatok is. Ezekben az a közös, hogy a bennük lévő állatokat kívülről kell etetni, esetleg levegőztetni is. Néha még takarításra is szorulnak. De mit szólnál egy olyan terráriumhoz, amelyhez hozzá sem kell nyúlni soha?

A kis üvegdoboz, amiben tengerimalac, aranyhal vagy akár egy nagyobb csiga lakik, nem önfenntartó. Mivel odabenn nem terem a lakóknak elegendő élelem, külső táplálás nélkül éhen halnának. A feladat tehát olyan kis élővilágot összerakni, amely eltartja magát.

Ehhez akár egy befőttesüveg is elég. Tudunk zárt palackokról, amelyeket évekig nem nyitottak ki, és virágzik benne az élet. Mégis inkább egy hagyományos, fedeles üvegdobozt ajánlunk, mert sokkal könnyebb kezelni, és megfigyelni a benne folyó fejlődést.

Egy 6 éve lezárt csupor, még mindig tele élettel. Kép: Youtube / SerpaDesign

Építkezés

Először is kavicsokra lesz szükség, de megfelel a cserepes virágokhoz árult agyaggolyó is. Ebből egy ujjnyi réteget teríts a terrárium aljára. Ez a szint összegyűjti és tárolja majd a vizet. Ha van kéznél szúnyogháló vagy hasonló likacsos szövet, abból vágj egy darabot, és terítsd az aljzatra. Régi, fölösleges függöny is jó, csak kérdezd meg, tényleg fölösleges-e. Ez megakadályozza, hogy a föld bepotyogjon a kavicsok közé, és netalán rohadni kezdjen az egész.

A legjobb, ha a kertből, még inkább erdőből vagy mezőről hozol hozzá talajt és berendezést. Legyenek benne lehullott levelek, korhadt fadarabok is. Minél rágottabb, lyukacsosabb, annál jobb! Keress érdekes terméseket, gubacsot, taplót. Kiáshatsz néhány szimpatikus, apró növénykét is az aljnövényzetből, gyökérrel együtt.

Madársóska. Kép: Wikimedia

A földet szórd a terráriumba, rendezd el a botokat és egyebeket. Célszerű úgy csinálni, hogy hátrafelé kicsit emelkedjen a talaj, így nagyobbnak tűnik az egész szemből nézve. A nagyobb tárgyakat is hátra tedd. Ültesd el a növényeidet. Soha ne locsold meg úgy, mint egy cserepes virágot! Elég, ha kicsit átnedvesíted a földet permetezőflakonnal, esetleg pár cseppet adsz a friss növényeknek. Ha túl sok a víz, csupa pára lesz az üveg, és támadásba lendül a penész. A vizet kiszedni pedig nagyon nehéz, leginkább a pára letörlésével, lassan oldható meg.

Nézz körül további jelöltekért kertben, parkban, játszótéren. Célszerű, ha gyomokat keresel: a virágcserepekben megjelenő kis hívatlan vendégeket. Ők fognak túlélni, mert ők a kemény legények. Az egyik legjobb a madársóska, amit a csigák se esznek meg. Lóherére hasonlít, szinte mindenhol felüti a fejét.

Ászkarák. Fotó: Pixabay / danydory

A lakók

Ami az állatokat illeti, elsősorban ízeltlábúakkal számolhatsz, valamint néhány gilisztával és kisebb csigákkal. Ennél nagyobb élőlényt egy átlagos terrárium nem tud eltartani, még egy cseresznye méretű csigát sem. Két szereplőt nem nélkülözhetünk. Az egyik az ugróvillás, a másik az ászkarák.

Az ugróvillások bolhaszerűen pattogó, mákszemnyi lények, kisállatboltban kaphatók. Nagyon szeretik a penészt, ezért mi nagyon szeretjük őket. Egy zárt és nedves tartály legnagyobb ellensége ugyanis a penész. A másik kötelező fellépő pedig az ászkarák. Őket kövek és más tárgyak alatt találhatod meg, általában egyéb rovarokkal együtt. Vígan elélnek mindenféle korhadékon, így ők is a takarítószemélyzethez tartoznak. Ha találsz egy-két gilisztát, százlábút, fülbemászót, jöhetnek ők is. Nyugi, ezek nem tudnak felmászni az üvegen, és különben is van annak fedele.

Az élet él és élni akar

Ezzel tulajdonképpen készen is vagyunk. Fedd le a terráriumot, és várj. Figyeld a növénykéket mindennap, egy-egy csepp vízzel segíthetsz nekik, de ne öntözd túl. Ez a rendszer innentől akkor is működik, ha többé nem nyitod ki. Csak az a fontos, hogy kapjon fényt, de ne közvetlenül süsse a nap, mert akkor túl meleg lesz odabent. A növények gondoskodnak az oxigénről, a lehulló leveleket megeszik a rovarok. Pár hét múlva új szereplők bújnak elő, akikről nem is tudtál. Ott kuksoltak a levelek közt, a korhadt ágakban, a földben. Pókocskák, bogarak, kukacok tűnnek fel, és keresik a helyüket ebben a kis világban. Lesz, aki rajtaveszt, mások megtalálják a számításukat. Rajtad múlik, beavatkozol-e, hozol-e új növényeket vagy rovarokat. Vagy azt mondod, amit Az ember tragédiájában az Isten: a gép forog, az alkotó pihen. Az biztos, hogy sokat fogsz tanulni a természetről. És nem kell aggódnod, ha pár hétig elfelejtesz foglalkozni vele. Ennél lustább hobbi nincs is!

Kiemelt kép: The Urban Botanist

Korábbi ötleteink, hogy mit csinálj:

Kötögetés
Gitár
Makettezés
Kollázs
Zöldség-gyümölcs

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!