Önpalántázó magok segíthetik az erdők megmentését

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Az aszályok, erdőtüzek és az átgondolatlan erdőgazdálkodás miatt egyre nagyobb terület sivatagosodik el a bolygón. Ezen segíthet egy új, propellerre és fúróra hasonlító szerkezet, amely önállóan elülteti a kiszórt magokat.

Korábban már használtak drónokat arra, hogy magokat szórjanak ki erdőtelepítés céljából, de ezek nem vagy csak alig kerültek a talajba, így nem csíráztak ki. 

A találmány pont ezt a problémát oldja meg. 

A szerkezetet a gólyaorr nevű virág magjáról mintázták, amely nedvesség hatására befúrja magát a talajba, és ott növekedésnek indul. 

A kifejlesztett önpalántázó annyiban tér el a gólyaorrtól, hogy nem egy farka van, hanem három. A tölgyfából készült szerkezetet különböző vegyi anyagokkal kezelték, hogy még jobban reagáljon a nedvességre. Amikor a falemezek átnedvesednek, vetemedni, görbülni kezdenek. Így fúrják be a földbe a magot, amelyből így már jó eséllyel lesz facsemete. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?