Összeeshetnek a sportolók, olyan meleg lesz a párizsi olimpián

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egy új jelentés szerint az idei lehet minden idők legmelegebb olimpiája – a sportolók pedig aggódnak az egészségük és a teljesítményük miatt.

A 2021-es tokiói játékok már felvetették a kérdést, hogy hogyan maradhatnának biztonságban az olimpikonok a verseny alatt. A 34 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a 70 százalékos páratartalom miatt a sportolók többek között hánytak és elájultak a célvonalban. Az egyik teniszező, Daniil Medvegyev arról beszélt, hogy halálfélelme volt a pályán.

A klímaváltozás miatt a Föld azóta is melegedett. A mostani jelentést készítő egyik szervezet igazgatója, Emma Pocock sürgős felhívást intézett a sportokat irányító szervekhez, hogy tegyenek lépéseket a globális felmelegedés ellen, különben egész sportágak tűnhetnek el vagy változhatnak meg a hőség miatt.

Olympics / Facebook

A forró és/vagy párás körülmények megnehezítik a sportolók számára a testhőmérséklet szabályozását, ami rontja a fizikai teljesítményt, különösen azokon a versenyeken, ahol számít az állóképesség. Az extrém hőségben ráadásul a leégés, az ájulás vagy a hőguta miatti összeomlás is fenyegeti őket.

Rhydian Cowley ausztrál versenyző a harmadik olimpiáján indul Párizsban, és elmondta, hogy aggódik a sportolók egészségéért és életéért: „az extrém hőség a lakosság körében is afféle csendes gyilkosként szedi az áldozatait. Még az előzetes intézkedések ellenére is kockázatos lehet a sportolók számára a versenyzés” – mondta.

Pixabay

Az ausztrál gerelyhajító Kelsey-Lee Barber, aki Tokióban olimpiai bronzérmes volt és kétszeres világbajnok, arról beszélt, hogy bár igyekeznek alkalmazkodni a szélsőséges hőségben való versenyzéshez, sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a felmelegedés okaira.

Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke – és kétszeres olimpiai aranyérmes – szerint az éghajlatváltozást egyre inkább a sportot fenyegető veszélynek kell tekinteni. „Versenyt futunk az idővel. És egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak, hogy ezt a versenyt elveszítsük.”

Az olimpikonokat nem csak a hőség fenyegeti: a Szajnán rendezik meg a triatlonversenyt. Ilyenkor a versenyzőknek 1,5 kilométert kell úszniuk a folyóban. Csakhogy a Szajnában már több mint száz éve tilos úszni a szennyezettség miatt. A hatóságok több száz milliárd forintnak megfelelő összeget költöttek a folyó megtisztítására, de a CNN és a Fluidion nevű technológiai vállalat eredményei azt mutatják, hogy a Szajna még mindig nem felel meg a szabványoknak, mivel a vízben hemzseg az E. Coli baktérium. Ez pedig szintén komoly egészségügyi kockázatoknak teheti ki a sportolókat. Konkrétabban: rettenetes hasmenés vár a triatlonozókra. (Guardian, CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.