Rendőrt hívtak a kabócákra az Egyesült Államokban

Fergeteges hónapja van a kabócáknak az Egyesült Államok keleti részén: mivel dupla rajzás van, éppen milliárdszámra bújnak elő a föld alól.

Csakhogy a magyarul fáraókabócáknak nevezett állatok olyan hangosan énekelnek egy dél-karolinai megyében, hogy többen is felhívták a rendőrséget, hogy megkérdezzék, miért hallani fülsüketítő szirénázást és üvöltést a környéken.

A Newberry megyei seriff hivatala kedden a Facebookon tudatta az emberekkel, hogy a borzasztóan hangos zaj a hím kabócák éneke, amelyek több mint egy évtizedes szunnyadás után próbálnak párt találni.

A hímek közös éneke olyan hangos lehet, mint a sugárhajtóművek. Az őket tanulmányozó tudósok amúgy gyakran viselnek fülvédőt, hogy megvédjék a hallásukat.

Néhány nappal ezelőtt egyébként Budapest 14. kerületében Zuglóban történt hasonló: a lakók ott a békák hangos kuruttyolása miatt tettek több panaszt is az önkormányzatnál. A Rákos-patakban és környékén tavibéka és kecskebéka fajok élnek, és valóban borzasztóan hangosan brekegnek. A béka állomány mérete évről évre változik, mostani elszaporodásukhoz hozzájárult a patak áramlási sebességének lelassulása.

Az önkormányzat felvette a kapcsolatot a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, akik elismerték, hogy a békák hangosak, de szerintük azokat a jelenlegi élőhelyükön kell tartani.

A békaállomány szabályozása egyébként komoly engedélyekhez van kötve. Mivel védett állatokról van szó, bűncselekmény elpusztítani vagy eltávolítani őket. Ráadásul a békák – még ha hangosak is – igen hasznos munkát végeznek, amivel az emberek egészségét is védik.

A békák száma közvetlenül befolyásolja a szúnyogpopulációk méretét, hiszen megeszik a kis, zümmögő izéket, amik halálos betegségeket és fertőző kórokozókat is tudnak terjeszteni, illetve továbbítani. (AP / Zgl Média)

Kiemelt kép: Pixabay

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!

Jöhet az elméleti tesióra, kaszált Azahriah a Puskás-koncertekkel – híradó

Ha valaki próbálta már az elméleti kötélmászást, mindenképpen tudassa velünk!