Szavazós jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Éljenek a Félixszek és Annabellák!

Ma nagy szavazós nap lesz: a helyi önkormányzatok tagjait és azokat az embereket is megválasztják, akik az Európai Parlament tagjaiként képviselik Magyarországot. Budapest és a többi város vezetőjéről is döntenek azok, akik leadják voksukat.

Voksnak a szavazatot szokták hívni. Főleg újságírók, akiknek a fejébe verték, hogy a szóismétlés szörnyű bűn, ezért mindenképp más szót keresnek. Élő ember olyat egyébként nem nagyon mond, hogy na, megyek voksolni. A szó a latin vox magyarítása, ami hangot jelent. A régi latin mondás szerint vox populi, vox Dei, vagyis „a nép szava Isten szava”. Ez a szöveg aztán az évszázadok alatt a demokrácia jelmondata lett. A Népszava pedig egy újság címe.

Ha lemaradtatok a választási előrejelzésről, ide kattintva azt is elolvashatjátok.

Ma remélhetőleg a budapesti főpolgármester-választás eredményét már tudjuk nektek este szállítani, de a többire minden bizonnyal majd várni kell még egy napot. Napközben pedig olvashattok arról, mi mindent kell tudni a választásról: mi a menete, mit jelent a szavazókör és hogyan néz ki egy szavazólap.

De még a felnőttek életében sem minden a politika, sőt nekik is jót tenne, ha többet foglalkoznának koalákkal és hasonló cuki vagy érdekes dolgokkal. Úgyhogy gondoskodunk arról, hogy ne fulladjon pártoskodásba ez a szép vasárnap!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!