Szélsőjobboldal

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Olyan politikai irányzat, amely a mérsékelt jobboldal céljait eltúlozva, akár erőszakosan igyekszik megvalósítani. A szélsőjobboldalt hívják pontatlanul fasizmusnak is, de az csak egy példa rá. Jellegzetes szélsőjobboldali mozgalom volt a német nácizmus is.

A szélsőjobboldalra általában jellemző a hagyományok hangsúlyozása az új dolgokkal szemben. Gyakran kirekesztő, fajgyűlölő nézeteket hirdetnek, vagy más kisebbségek ellen uszítanak (például melegek, modern művészetek, bizonyos vallások). Többnyire a saját nemzetüket mindenek fölé helyezik. A demokrácia nem szívügyük, nem ritkán érvelnek a diktatúra jótékony hatásai mellett. Általában van is egy jelöltjük a vezéri szerepre.

Európában a szélsőjobboldali pártok gyakran jó kapcsolatokat ápolnak Oroszországgal, és példaként tekintenek rá. Az oroszok számos ilyen pártot pénzzel is támogattak.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

Megszületett Peti, a Szegedi Vadaspark legújabb borjúfókája.

Mostantól kapható vak Barbie is

A Mattel azt szeretné, hogy senki se érezze kívülállónak magát.

Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

Joe Biden alelnöke még csak most fog igazán bemutatkozni.