Szörnyű jó reggelt!

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Ma van Gáspár, Menyhért és Boldizsár napja. Ők a háromkirályok, akik a hagyomány szerint a bébi Jézust látogatták meg születése után. Egyébként Oroszországban ma ünneplik karácsony estéjét. Tökmindegy, mert Jézus biztosan nem is télen született, ahogy azt már megírtuk.

Az idő még csak kicsit lesz szörnyű, eső, zápor lehet, de az igazi hideg majd holnapután jön.

Ma körbemutogatjuk Horvátországot, ahová tengert nézni jár a magyar ember, amióta rájött, hogy a Balatont hiába hívjuk magyar tengernek, igazából nem az. Aztán egyebek mellett egy tengeri szörnyről is lesz szó, ami szerencsére kihalt. Különben kétszer is meggondolnánk, akarunk-e vele egy vízben pancsolni.

A szörny szót a nyelvújításkor találták ki, mert már megvolt a szörnyű, és gondolták, hogy akkor lennie kell valaminek, ami olyan. A korabeli szótár szerint: „rendkívüli csudaszülött, undok állatfaj, mely borzalommal vagy utálattal tölt el.” De előtte se jött zavarba a magyar holmi monstertől, hanem azt mondta rá: fenevad. Így szerepel a Bibliában is az a dög, ami kimászik a tengerből legénykedni, bakafántoskodni. Amíg Jézus – már nem bébiként – le nem rendezi rakétavetővel. Jó, ez nem pont így van benne, de a háromkirályok se!

Kár, hogy ma már szinte csak a szörnyet használjuk, pedig sokkal többet látunk belőlük, mint a régiek. De ez rajtad is múlik. Csak mondd, hogy fenevad, ha legközelebb felbukkan egy a képernyődön!

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!