Tabletet a papagájoknak! – mondják a kutatók

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Egyes papagájoknak olyan fejlett a problémamegoldó képessége, mint egy kisgyereknek. Tudósok most szeretnék, ha a tableteket is jobban tudnák használni. Mert segít az értelmi képességeik fejlesztésében.

Egy kísérletben azt vették észre, hogy a papagájok komolyan koncentrálnak, amikor a képernyőn virtuális lufik jelennek meg, amiket a csőrükkel vagy a nyelvükkel igyekeztek kipukkasztani. Lefoglalta őket és szívesen töltötték ezzel az idejüket. De nemcsak ilyen játékokkal, hanem kifejezetten szeretnek olyan videókat is nézni, amiken más papagájok vannak. És ahogy mi emberek is mások vagyunk, nem mindegyik papagájnak tetszett ugyanaz a játék, volt, amelyik egyes feladatoktól idegrohamot kapott és otthagyta az egészet.

A tabletes kutatás azért fontos, mert azzal foglalkozik, hogy a technológia hogyan lehetne hasznára az állatoknak is. Főleg azoknak, amik lakásban, állatkertben élnek, hogy több  impulzus érje őket, ha nem is annyi, mintha a szabadban lennének.

A kutatók ugyanakkor elmondták, hogy a papagájoknál, ahogyan a gyerekeknél, a tablet és játék nem arra van, hogy kiváltsa az emberi interakciót, hanem hogy együtt játsszon vele a gazdi/gondozó.

A kutatók ezért arra ösztönzik a techcégeket, hogy csináljanak madárbarát tableteket, játékokat. Ehhez pedig bizonyos kamera- és érintésbeállításokat kell változtatni, amivel a madár jobban látja és könnyebben eléri a célpontot.

A papagájok nemcsak a madarak, de az összes állat között a legokosabbak közé tartoznak. Nagyon sokféle hangot tudnak utánozni, így az emberi beszédet is. De ez nem csupán ismétlés, a fogékonyabbak összetett kérdések megválaszolására is képesek, és kéréseket, parancsokat is tudnak teljesíteni, vagy éppen kiadni másoknak. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!