Te is segíthetsz eldönteni, mi legyen az év madara

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Elindult az Év madara 2025 nevű szavazás, ahol ezúttal récék közül lehet választani. A récéknek közel harminc faja fordult már elő Magyarországon, a vadkacsaként ismert tőkés réce pedig csak egy ezek közül!

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület indoklása szerint azért a récék vannak most a fókuszban, mert ezek a madarak erősen kötődnek a vízfelületekhez, tavakhoz, mocsarakhoz. Tehát ahhoz az élőhelyhez, amit különösen veszélyeztet a klímaváltozás és a rossz gazdálkodás.

A tavak, mocsarak védelméről szóló üzenetet pedig sokkal kézzelfoghatóbbá teszi egy látványos récefaj.

Az internetes szavazás, amit ide kattintva tudsz elérni, 2024. július 25. 12 óráig tart, a legtöbb voksot kapó madár lesz a győztes. Lássuk tehát a versenyzőket!

Böjti réce

Eurázsiában fészkel, Délnyugat-Angliától egészen a Csendes-óceánig, elsősorban az európai erdőkben, továbbá az ázsiai erdős sztyeppeken. Vonuló madárfaj, a telet Afrikában és Ázsiában tölti. Oda fészkel, ahol mocsarat, tavakat, nedves réteket talál. Vonuláskor szinte minden jelentősebb vizes élőhelyen megfordul, főleg magokat, zöld növényi részeket és gerincteleneket eszik.

Kanalas réce

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában honos, a sarkkörtől délre fekvő területeken költ. Nyílt vizeken úszva táplálkozik, legtöbbször rovarokat, gyommagvakat szűr ki a vízből vagy csipeget fel a víz felszínéről: neki szerencsére könnyű, ugyanis a legtöbb réce közül a kanalas csőre alkalmazkodott leginkább a szűrögetéshez.

Nyílfarkú réce

Szintén vonuló madár a nyílfarkú réce, ami a vízben és a vízparton parti növényzettel, magokkal és kisebb gerinctelenekkel (rovarok, rákok, kagylók) táplálkozik. Innen muszáj idéznünk az egyesület leírását, az ugyanis úgy szól, hogy a madár április utolsó harmadában kezd költésbe, általában a víztől 80-200 méterre, sok esetben ürmös, cickafarkos, sziki csenkeszes gyepekben. (Itt a közönséges cickafarkról és a sovány csenkeszről van szó, de a bátrabbak nyelvtörőként is felolvashatják.)

Szavazni tehát a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület honlapján tudsz.

Kiemelt kép: MME.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Ezeréves magból feltámasztottak egy elveszettnek hitt ősi fát

A fát a Biblia is említi, de ezer éve nem látta senki.

Mondunk pár tuti programtippet a nemzeti ünnepre

Kirándulás, múzeumok, fotók, és akár egy kis Halloween már most.