Tényleg elindulhat még egy Titanic?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Már több mint száz éve süllyedt el a Titanic, de a történetét a mai napig rengeteg titok és legenda övezi. Az elsüllyeszthetetlennek tartott hajó 1912. április 14-én jéghegynek ütközött. A jéghegy lyukakat ütött a hajó oldalán, a belső rekeszek pedig megteltek vízzel. Néhány óra múlva a hajó kettétört és elsüllyedt. A baleset napján 2207 utas tartózkodott a fedélzeten, közülük mintegy 1500-an életüket vesztették.

A tragédiáról készült 1997-es filmdráma – Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével – 11 Oscar-díjat nyert, és a tévében is rengetegszer el lehet csípni. A nézők a mai napig vitatkoznak az egyik leghíresebb jeleneten: ebben Winslet kitalált karaktere egy fadarabon lebegve éli túl a katasztrófát, de a szerelme (a DiCaprio által játszott Jack) már nem fér mellé. Miközben egymás kezét fogják, Jack halálra fagy a hideg vízben.

Legalább egy zsák tanulmány és tudományos kísérlet született már azzal kapcsolatban, hogy ha nagyon akarták volna, Jack vajon felfért volna-e az ajtóra.

Vannak, akik nagyon komolyan veszik a kérdést!

A rajongás a film bemutatása óta sem csillapodott sokat, a roncsokból előkerülő tárgyakért pedig egyesek hajlandóak elképesztő összegeket kifizetni. Néhány nappal ezelőtt a hajón utazó egyik leggazdagabb áldozat aranyórája kelt el egy aukción. A vásárló – adókkal együtt – 545 millió forintot fizetett az ékszerért.

Henry Aldridge & Son

A Titanic tragédiáját tavaly egy újabb katasztrófa súlyosbította. Az OceanGate nevű amerikai turisztikai és expedíciós cég útjára indította a Titan nevű tengeralattjárót, amely a Titanic roncsaihoz utazott volna. A tengeralattjárón a cég vezérigazgatója, egy Titanic-szakértő és három üzletember utazott, de a hajó összeroppant, és mindannyian életüket vesztették.

Mindez nem állítja meg az ausztrál milliárdost, Clive Palmert abban, hogy megépítse a Titanic II nevű hajót – ami a szerencsétlenül járt hajó másolata lenne, és szintén utasszállítóként működne.

BSL

A bányászatból meggazdagodott férfi először 2012-ben rukkolt elő az ötlettel. „Sokkal szórakoztatóbb a Titanicot megcsinálni, mint otthon ülni és számolni a pénzemet” – nyilatkozta akkor. Miután évekig állt a projekt, 2018-ban újraindította, de a koronavírus keresztülhúzta a terveit. Most, hogy a járvány lecsengett, Palmer egy közleményben bejelentette, hogy újraéleszti a projektet.

A férfi cége jelenleg ajánlatokat vár az építéshez, de azt tervezik, hogy jövő év elején már megkezdik a munkálatokat. A látványtervek szerint a szobákat korhű módon rendezik majd be, sőt, az utasokat is arra bátorítják majd, hogy öltözzenek az 1900-as évek ruháiba – de azért ez nem lesz kötelező.

A hajó 269 méter hosszú és 32,2 méter széles lesz. 2345 utast fogad majd, akik 835 kabinban alhatnak. Nemcsak a szobákat, az ételeket is rekonstruálják: a harmadosztályon utazók például egy közös étkezőben pörköltet és pürét ehetnek, ahogy az eredeti hajón is. Bár egy szóvivő azt mondta, azért más ételek is lesznek azok számára, akik inkább valami modernebb fogásra vágynak.

BSL

Clive Palmer szeretné megismételni a Titanic álomutazását, de persze a tragikus vég nélkül. Szerinte az, hogy a hajóért szerte a világon rajonganak, közelebb hozhatja egymáshoz az embereket. Úgy véli, a Titanic II a béke hajója lehet. Reméljük, a jéghegyek is így gondolják majd. (CNN)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!