Tíz útravaló Írországból

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hívták Farkasföldnek és Smaragd-szigetnek, innen származik a Guinness sör, és a U2 is. Ma mutatunk néhány érdekességet Írországról. Minden héten írunk olyasmiket egy-egy országról, amiket nem biztos, hogy tanultok a suliban. Az útikönyv címke alatt böngészhettek is közöttük.

Főváros: Dublin
Lakossága: 5,1 millió
Terület: 70 273 km²

1. Az Ír-szigeten két ország osztozik

Írország, vagy más néven Ír Köztársaság Európa harmadik legnagyobb szigetén helyezkedik el. A sziget északi része az Egyesült Királyság része. Ez pedig komoly konfliktusokat szült. Az angolok közel 800 évig uralták az egész szigetet, de sosem tudták teljesen maguk alá rendelni az itt élő katolikus íreket. A független ír állam 1921-ben született meg, de sokan azóta sem tettek le arról, hogy az egész ír szigetet egységesítsék. A hetvenes-nyolcvanas években véres harcok és terrorcselekmények zajlottak a brit fennhatóság alatt maradt Észak-Írországban. Az IRA, az Ír Köztársasági Hadsereg, amit sokan inkább terrorista szervezetnek tartottak, egészen 2005-ig működött.

2. A kelták népesítették be az országot

A sziget első lakói már a jégkorszak végén megjelentek itt, főleg kelta törzsek népesítették be az országot. Itt maradtak fenn leginkább a kelta mesék és a mitológiai alakokról szóló történetek. A koboldokról és a kelta manókról számtalan legenda terjedt. Az országot pedig egy istennőről, Ériuról nevezték el. Ériu, vagy más néven Éire a női erő és a függetlenség istennője volt a kelta mitológiában. Május elsején, Beltane-kor ezt az istennőt ünneplik még ma is sok helyen.

Ériunak állított szobor a kelták egyik szent hegyén. Forrás: uisneach.ie

3. Az ország első hivatalos nyelve az ír

Az angol pedig csak a második. Az ír nyelv teljesen eltér az angoltól, és egyre kevesebben beszélik már, talán másfél-kétmillióan lehetnek, akik még használják. Ennek ellenére nagyon sok helyen kétnyelvű utcatáblák vannak. És senki ne lepődjön meg, ha annak ellenére nem ért egy szót sem Írországban, ha jól beszél angolul, ugyanis sokan egy kevert angol-ír nyelvet beszélnek.

Kétnyelvű táblák Írországban. kép: Wikipedia

4. Sokkal több ír él Írországon kívül

Az országban kicsivel több, mint 5 millió ember él, de csak az USA-ban 45 millióan mondják magukat ír származásúnak. Írországból a legnagyobb számban a 19. században vándoroltak ki, főleg azért, mert éveken keresztül tombolt a burgonyavész. Ez egy olyan növénybetegség, ami elpusztította a krumplitermést. Mivel a burgonya nemcsak az emberek, hanem az állatok elesége is volt, évekig éhínség tombolt Írországban. A népesség közel a felére esett vissza fél évszázad alatt a tömeges kivándorlás miatt. Ez megrengette az ír gazdaságot, a huszadik század közepéig az egyik legszegényebb országnak számított Írország. Aztán a kilencvenes évektől olyan gazdasági csodát vittek végbe mindenféle reformokkal, ami nyomán 2018-ra a világ ötödik leggazdagabb országává váltak, ha az egy főre jutó nemzeti összterméket számoljuk.

5. Az írek szeretnek inni

A világ legrégibb és ma is működő kocsmája Írországban van. Az ország közepén, Athlone-ban található Sean’s Bar-t a tizedik században alapították, így bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe is. És ha már Guinness, ez a neve az írek kedvenc sötétbarna sörének is. A sört az 1725-ben született Arthur Guinness kezdte főzni, aki annyira biztos volt a sikerében, hogy a Dublinban található sörgyárának területét 9000 évre bérelte ki 1759-ben.

A sörgyár kapuja. kép: Wikipedia

6. Az ország címerében egy hangszer van

Mindössze három ország van a világon, aminek a címerében hangszer van, Írország mellett még Uganda és Pápua Új-Guinea büszkélkedhet ezzel. A középkor óta ír nemzeti jelkép a kelta bárdok hárfája. A legrégibb meglévő, ma Dublinban kiállított hárfa Brian Boru (941- 1014) ír király hangszere volt. Ezt a hárfát használja hivatali jelképéül a mindenkori ír miniszterelnök és az Ír Köztársaság elnöke is. Ez szerepel az ír útleveleken és a Guinness sörökön is.

7. Az írek legendás szentje nem is ír

A legnagyobb ír népünnepély március 17-én, Szent Patrik napján van. Ilyenkor a világ minden táján zöldbe öltöznek az írek, isznak és buliznak. Pedig az ünnepelt nem volt sem Patrik, sem ír, a színe pedig eredetileg kék volt és nem a zöld. A későbbi szent Maewyn Succat néven született a mai Wales területén. Innen rabszolgaként hurcolták be Írországba, ahonnan megszökött és egy kolostorban talált menedékre. Itt vette fel a Patrik nevet, és egy isteni jelenés szerint az lett a küldetése, hogy az ír pogányokat a keresztény hitre térítse.  Halála után belőle lett Írország fő védőszentje. A színe pedig a kék volt, ráadásul van egy olyan kék árnyalat is, amit egyenesen róla neveztek el. Viszont az angol elnyomás alatt csak titokban lehetett ünnepelni őt, ekkor kezdtek az írek Szent Patrik napon lóherét tűzni a gomblyukukba. Ez egy idő után a függetlenség szimbóluma is lett, a zöld viselet pedig az ezzel való egyetértést jelképezte.

Chicagoban a folyót is zöldre festik Szent Patrik napján. Kép: Wikipedia

8. Farkasföldnek is hívták az országot

A középkorban a sziget arról volt híres, hogy hemzsegtek itt a farkasok. Ez azért lehetett így, mert Írországot sokáig hatalmas egybefüggő erdők borították. Aztán az erdőirtások és a vadászat miatt egyre kevesebb lett a farkas, az utolsót a feljegyzések szerint 1786-ban vadászták le. A vadászathoz már akkor a jellegzetes, óriás méretű ír farkaskutyát használták. Viszont a farkasok eltűnésével majdnem kihaltak ezek a hatalmas kutyák is. A 19. század végén alig néhány élt már, amikor összegyűjtötték a megmaradt példányokat, és újra elkezdték a szaporításukat.

Ír farkaskutya egy pudlival. kép: Pixabay

9. Fiúk, unokák

Az írek jellegzetes családneveiben a „Mac” vagy „Mc” előtag azt jelenti, hogy a fia valakinek, az „O’” pedig azt, hogy az unokája. McDonalds tehát Donald fia, O’Brien pedig Brien unokája.

10., Rengeteg ír származású művész van

A világ nagyon sok művészt köszönhet az íreknek. A mai zenészek és zenekarok közt kiemelkedő a U2, a One Direction, Enya és a nemrég elhunyt Sinéad O’Connor is, de Ed Sheeran is büszke ír őseire. Jelentős irodalmi művek is születtek Írországban. A Gulliver megalkotójától, Jonathan Swifttől Samuel Becketen, Oscar Wilde-on és William Butler Yeatsen át a Drakula atyjáig, Bram Stokerig számos nagyszerű író élt az országban. Az ír népzene és néptánc is világhírű. Hollywood is tele van ír származású színészekkel, a friss Oscar-díjas Cillian Murphytől kezdve a Golden Globe-díjas Saoirse Ronanan át Barry Keoghan-ig.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!