Tudtad, hogy van grizzly-jegesmedve hibrid?

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Lassan 20 éve, hogy megjelent a grizzly medve és a jegesmedve kereszteződése. Jobb híján magyarul jegesgrizlinek hívják ezt a hibridet.

Bármennyire is cukin hangzik, az, hogy létrejött, sajnos a klímaváltozásnak köszönhető. Ugyanis a jegesmedvék egyre inkább elvesztik élőhelyeiket, beljebb mennek a jégtábláktól az erdőbe, így kerülhetnek egy helyre a teljesen máshol élő grizzlykkel.

Forrás: Wikimedia Commons
A jegesgrizli Forrás: Wikimedia Commons

A jegesmedvék sokkal nagyobbak a grizzlyknél, két lábra állva akár 3 méteresek is lehetnek, és elérhetik a 700 kilót. A grizzly maximum 2 méter, és testsúlyra is fele annyi.

A két faj közötti kereszteződést (vagyis más néven hibridizációt) még 2006-ban állapították meg, amikor Kanadában lelőttek egy példányt. Majd DNS-vizsgálat kimutatta, hogy valóban a kettő keveréke.

A grizzlyk és jegesmedvék korábban nem keresztezték egymás útját és ha mégis, akkor ellenfelek voltak (a táplálékért). Grizzlyk Kanadában és Alaszkában, plusz az USA bizonyos részein élnek. A jegesmedvék viszont az Északi-sark és Kanada között, Alaszka, Grönland és Szibéria területén fordultak főleg elő. Ahol összeért a kettejük élőhelye, ott is csak nyáron találkoztak, amikor a jegesmedvéknek délebbre kellett menni zsákmányért. Egy ideje viszont már nem csak nyáron, hanem a jégtáblák olvadása miatt télen is beljebb kell menniük.

A klímaváltozás egyébként olyan mértékben csökkenti a jégtáblákat, hogy a jegesmedvék száma rohamosan csökken. A kutatók attól félnek, hogy lehet, nem is éli túl a faj, és beleolvad a grizzlykbe. De még bizakodnak, hogy esetleg a folyamat megfordulhat, mert csak 8 jegesgrizlit azonosítottak összesen, és ez még szerencsére nagyon kevés. (IFL Science)

(Kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

Megszületett Peti, a Szegedi Vadaspark legújabb borjúfókája.

Mostantól kapható vak Barbie is

A Mattel azt szeretné, hogy senki se érezze kívülállónak magát.

Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

Joe Biden alelnöke még csak most fog igazán bemutatkozni.