Újra pöfög a Bugaci Kispöfögő

Felújították, és idén Balatonfenyvesen szolgálatba állítják a Bugaci Kispöfögő néven ismert ősöreg gőzmozdonyt. A kisvasúti mozdonyka 1942-ben készült, vagyis ez évben lesz 82 éves. Sokfelé dolgozott, de a legismertebb a Kecskeméti Kisvasútnál lett, itt kapta a nevét is. Szénnel és fával is lehet fűteni. A mozdony 2008-tól üzemképtelenül szomorkodott, tavaly Debrecenben építették újjá. A vasút később közli majd, mikortól utazhatnak rajta a Balatonhoz látogatók.

Ugyanilyen, 490-es típusú magyar gőzmozdony jár a budapesti Gyermekvasút vonalán is, általában hétvégén és ünnepnapokon. A menetrendből megtudhatod, pontosan mikor indulnak a gőzösök.

Mi a kisvasút?

A kisvasút a normál (nagyvasúti) pályánál keskenyebb vágányon fut, ezért keskeny nyomtávú vasútnak is hívják. Míg a normál vasúton 1435 milliméter van a két sín között, a kisvasútnál ez a legtöbbször 760 milliméter. De vannak még kisebb, 600 mm-es vasutak is. Előnye, hogy sokkal szűkebb íveket lehet kialakítani, és mivel a sínek és a járművek is könnyebbek, olcsóbban építhető. Sok kisvasút eredetileg a fakitermelést szolgálta, és ha máshol kezdtek favágásba, egyszerűen átrakták a síneket.

Plakát az úttörővasút fénykorából. Forrás: Közlekedési Múzeum

A Gyermekvasút a szocializmus idején épült (akkor Úttörővasútnak hívták), a mai napig önkéntes diákok dolgoznak rajta. Egyik célja az volt, hogy a jövő vasutasait nevelje, a másik, hogy örömet szerezzen és közösséget teremtsen a gyerekeknek. (Balaton-felvidéki Nemzeti Park)

Kiemelt kép: Czimbalek Dávid / Kecskeméti Kisvasút

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Vannak országok, ahol tilos a suliban mobilozni

Nálunk pedig nemsokára korlátozzák a használatát az iskolában.

Te milyen gyorsan gépelsz az orroddal?

Egy újabb kiváló világrekord!

Jó reggelt!

Baromi meleg lesz ma!