Fizethetnek az ellenzéki pártok, a Börzsönyben szerelmesek a vadmacskák – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Tovább bírságolja az állam az ellenzéki pártokat. Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) szerint „tiltott pártfinanszírozás történt” a 2022-es parlamenti választás kampányában az ellenzéki összefogás hat pártjánál. Ezért a pártokat együttesen mintegy 523 millió forintos pénzbírsággal sújtotta. A döntés ellen fellebbezni nem lehet. Az ellenzéki pártok tiltakoznak a büntetés ellen, ami még ennél is nagyobb lehet, ugyanis az ÁSZ egy másfél milliárdos tétel vizsgálatára vár. Ha erről is kideríti, hogy az nem felelt meg a szabályoknak, ennek akár a duplája, közel hárommilliárd forint is lehet a büntetés. (24.hu)

Vasárnapra egyébként tüntetést szerveznek az ellenzéki pártok. A közvetlen elnökválasztásért tüntetnek majd, úgy vélik, hogy a Fidesz helyett az embereknek kellene dönteni arról, hogy ki legyen az új köztársasági elnök. Magyarországon az alaptörvény szerint a parlament választja az új elnököt, kétharmados többséggel. Ennek menetéről már korában írtunk nektek. Az a napokban dől majd el, hogy a Fidesz kit javasol új elnöknek, miután Novák Katalin nemrég lemondott a posztjáról. (rtl.hu)

Összesen 203 millió forint gyűlt össze a múlt pénteki gyermekvédelemi tüntetésen indított gyűjtésen. Erről a szervező influenszerek számoltak be. A pénzből fiatalok lakhatását fogják majd támogatni. Közben ma is volt egy kisebb demonstráció, délután ötkor fáklyás vonulás indult a budapesti Szent Gellért térről a Kossuth Lajos térre. Az Ennyi nem elég – El a kezekkel a gyerekektől! című demonstráción a bántalmazott gyermekekért álltak ki néhány százan, többnyire középiskolás és egyetemista fiatalok. Az eseményt az Országos Közös Akarat és az Egységes Diákfront szervezte. (telex.hu)

110 milliós bírságot kapott a KRÉTA fejlesztője, miután tavaly ősszel valaki meghekkelte a rendszert. Az esetet a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálta ki. Ők megállapították, hogy a KRÉTA fejlesztői többször is törvényt sértettek. Egyrészt nem védték eléggé a KRÉTÁba feltöltött személyes adatokat. És az is törvénytelen volt, hogy a fejlesztő cég a hekkertámadás után nem jelentette rögtön az esetet az iskoláknak. Így nem kizárt, hogy sok ezer gyerek és szülő adata került illetéktelen kezekbe. A hekkerek azok a személyek, akik képesek behatolni mások számítógépes rendszerébe. Vannak olyan hekkerek is, akik ezt direkt azért csinálják, hogy megmutassák a rendszerek gyenge pontjait vagy hiányosságait. (telex.hu)

Szerelmes vadmacska párzási „énekét” rögzítette egy vadkamera a Börzsönyben, ráadásul pont Valentin-napon. A Duna–Ipoly Nemzeti Park (DINPI) rendszeresen posztol a területen élő, fokozottan védett vadmacskákról, mióta azok 2022. szeptember 26-án megjelentek a vadkameráik előtt. Akkor egy hím vadmacsek elegánsan átsétált egy rönkfán a kamera előtt. Most azt rögzítették, hogy ugyanaz a hím adja elő kissé repedtfazék hangon szerelmes énekét. Most kezdődik ugyanis a „pacsmagolás”, azaz a vadmacskák párzási időszaka. A trubadúr kandúr produkciója ezen a linken tekinthető meg.

Ez a macska „pacsmagolt” Forrás: dunaipoly.hu

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Még izgulhatnak a továbbjutás miatt a focidrukkerek, az űrben rekedt két űrhajós – híradó

Az EU megkerülte a magyar vétót az ukránoknak szánt segélynél, egy csacsi pedig jávorszarvasnak állt.

Százötven éves a fogaskerekű

Majdnem megszűnt, de szerencsére még utazhatunk rajta.

Ki ez a Soros György?

Miért lett közellenség? És miért támogatta a fiatal Orbán Viktort?