Zuhan a forint, de feltámad a mókus – híradó kedden

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Komoly botrány készülődik a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen. Néhány hónapja keringenek a hírek arról, hogy a Zeneakadémiát sorra hagyják el a szakemberek az intézmény kancellárjának vezetési stílusa miatt. Az oktatók közben béremelést is követeltek. Kedden szenátusi ülés zajlott az egyetemen, ahol felszólalt a Hallgatói Önkormányzat elnöke is. Ő arról beszélt, válaszokat várnak az általuk érzékelt súlyos problémákra. Ha nem kapják meg ezeket, „a hallgatói közösség az elmúlt 149 évben nem tapasztalt módon fejezi ki elégedetlenségét, ami tovább súlyosbíthatja az egyetem jelenlegi helyzetét (…) ezáltal országos és nemzetközi botrányt válthat ki.” (Index)

Banánevők, figyelem! A klímaváltozás miatt valószínűleg hamarosan megemelkedik a kedvenc gyümölcsötök ára is. A melegedő bolygó miatt egyre több a vihar, és az egyre nagyobb forróságban több fertőzés üti fel a fejét, ami rosszat tesz a banánfáknak. A további melegedéssel egész ültetvények tűnhetnek el. Probléma az is, hogy a banántermelők munkája is nehezebb. Drágább lett a trágya, az energia és a szállítás is. A szakértők szerint az árak hamarosan megemelkednek, és jó eséllyel úgy is maradnak majd. (Telex)

Pixabay

Egyéves mélypontra zuhant a forint az euróval szemben. Délelőtt 396 forintot kellett volna fizetnünk egy euróért, délután már 398 fölé ugrott ez a szám. A forint azután kezdett el zuhanni, miután kiderült, hogy az Európai Parlament jogi szakbizottsága beperli az Európai Bizottságot, mégpedig miattunk. A bizottság karácsony előtt több mint 10 milliárd euró forrást szabadított fel Magyarország számára. Az EP szerint ezt a pénzt nem lett volna szabad kiadni, mert a magyar kormány továbbra sem teljesíti az uniós feltételeket. A per már rövid távon is negatív hatással lehet a forint árfolyamára. Holnap egy hosszabb cikkben írunk arról, mi is az az árfolyam, és miért számít, mennyibe került egy euró. (Portfolio)

Tovább gyűrűzik K. Endre ügye. Tegnap írtunk arról, hogy a kegyelembotrány érintettje – aki falazott egy pedofil igazgatónak – néhány hete hamis vallomást akart kicsikarni az egyik bicskei áldozatból. K. Endre továbbra is szem előtt van, olyannyira, hogy nemrég beletolatott egy újságíróstáb autójába. Minderről felvétel is készült. A férfi a koccanás után nem szállt ki az autóból, hanem a helyszínre hívta egy ismerősét, aki lökdösni kezdte a riportereket. Egyikük kezéből kiütötte a mikrofont, miközben arról beszélt, hogy harminc éve ismeri K. Endrét, és szerinte ő ártatlan az ügyben. Az agresszív barát ellen a rendőrség garázdaság miatt indított eljárást. (Gulyáságyú Média)

Elcsípte egy kaliforniai kültéri kamera, ahogy egy mókus a téli álom után hosszasan nyújtózkodik. Ahogy beköszönt a tavasz Dél-Kaliforniában, a téli álmot alvó mókusok egytől egyig kipihenten és éhesen ébrednek. Az apró lények az odújukból a legközelebbi táplálékforráshoz sietnek. Egy The Daily James nevű természetbarát rögtön ki is rakott némi finomságot az állatoknak. Nem hiába: miután az egyik mókus hosszú hónapok után felébredt, máris sietett hozzá egy kis elemózsiáért. Miután elfogyasztotta az első fogást, egy jóleső nyújtózkodással ünnepelte meg a tavaszt. A videót itt nézhetitek meg. (The Dodo)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!