Köztársasági elnök

Novák Katalin elnök újévi köszöntőt mond. Fotó: Közt. Elnöki Hivatal

A köztársaság államformájú országok egyik vezetője, nevezik államfőnek is. Magyarországon csekély hatalommal rendelkezik, és mivel az országgyűlés többsége választja meg, általában nem helyezkedik szembe a kormánnyal.

Az Egyesült Államokban az elnök a kormányt vezeti, nincs is külön miniszterelnök. Más országokban, például Franciaországban vagy Romániában az elnök jelentős végrehajtó hatalommal bír.

A magyar köztársasági elnök dolga, hogy aláírja a parlamentben elfogadott törvényeket, kinevezze a kormány tagjait és más állami tisztviselőket. Ha nagyon nem tetszik neki valami, a törvényeket egy időre megakaszthatja, de végül a parlament akarata érvényesül. Az elnök elvileg a hadsereg főparancsnoka is. Munkahelye a Várban található Sándor-palota. Újévkor tévébeszédet szokott mondani.

Magyarország köztársasági elnöke jelenleg Novák Katalin, aki megválasztása előtt a kormányzó Fidesz alelnöke, illetve családügyi miniszter volt.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.

Ma ünnepeljük az apukákat!

Itt van az apák napja, énekszó és tánc köszöntse.