Magyar Szocialista Munkáspárt

A szocializmus 1956 utáni időszakában – a Kádár-korszakban – az egyetlen politikai párt Magyarországon, úgynevezett állampárt. Más pártot alapítani tilos volt. Az MSZMP jelen volt a munkahelyeken, szervezetei működtek az általános iskolákban (Úttörőszövetség), a középiskolákban (Kommunista Ifjúsági Szövetség, KISZ) és az egyetemeken, irányította a sajtót, a kultúrát és a gazdaságot. A párt élén az első titkár állt, 1956-tól 1988-ig Kádár János.

A pártállamban az állam és a párt nem különül el, a politikai ellenfeleket nem vitában győzik le, hanem az állam teljes eszköztárát használhatják. Aki nyíltan ellenzéki, annak meggyűlhet a baja a rendőrséggel, a titkosszolgálat besúgóhálózatával, az állami vállalatokkal és az oktatási intézményekkel. Például kirúgják a munkahelyéről, nem veszik fel egyetemre, nem kap munkát, de akár börtönbe is kerülhet pártellenes tevékenységért. A párttagok ugyanakkor különböző előnyökre számíthattak hűségükért.

Magyarországon – sok más szocialista állammal ellentétben – úgynevezett puha diktatúra működött, a párt ritkán folyamodott nyílt erőszakhoz vagy rendőri eszközökhöz. Általában enélkül is el tudta érni, hogy senki se nyissa túl nagyra a száját. 1956 előtt kemény, erőszakos elnyomással uralkodott az akkori kommunista párt, az ilyen rendszert sztálinizmusnak nevezik Joszif V. Sztálin szovjet vezető után. Többek közt 1956 tanulsága vezette az MSZMP-t arra, hogy óvatosabban kormányozzon, és kerülje a tömeges felháborodást.

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Előző cikk
Következő cikk

Jó reggelt!

Egy fiaskótól még nem történik tragédia!

Életeket mentettek a vombatok az ausztrál erdőtűzben

Legalábbis eltűrték, ha az odúikba menekültek a kisebb állatok.

Bezzeg az én időmben!

Régen minden jobb volt? Egy fenét.