A hivatal akcióban, az űrszemét a padlón – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Jövő héten kedden útra kelnek a Google Utcakép autói Magyarországon, hogy kisebb-nagyobb városokat járjanak be, és 360 fokos fotókat készítsenek az utcákról. A cég azt írta, hogy az autóikat a Dunántúlon Veszprémben, Sopronban, Szombathelyen, Esztergomban és Szekszárdon, a keleti országrészben pedig többek között Egerben, Orosházán, Kecelen, Dabason és Sárospatakon is láthatják majd. Mielőtt a felvételeket közzéteszik, kitakarják az emberek arcát és a rendszámokat is. De azért mondhatod, hogy csíz, ha találkozol velük. (Telex)

Az utcákat fotózó kocsi. Google

Akcióba lendül a Szuverenitásvédelmi Hivatal. Talán nem nagy meglepetés, hogy legelső vizsgálatát Magyar Péter miatt tartja. A februárban útjára indított hivatal azzal a céllal jött létre, hogy „óvja Magyarország politikai, gazdasági és kulturális önrendelkezését”. A hivatal azért vizsgálódik, mert szerintük felmerül, hogy „ugyanaz a külföldi és magyar szereplőkből álló érdekkör és kapcsolati háló”, amely annak idején Márki-Zay Pétert támogatta, most megint a magyar választásokat vette célba, Magyar Péteren keresztül. Szerintük Magyar mögött a Bajnai Gordon korábbi miniszterelnökhöz kapcsolódó Datadat nevű cég áll. A cég ügyvezetője ezt cáfolta. (24.hu)

Magyar Péter / Facebook

A Szuverenitásvédelmi Hivatal miatt bírálja Magyarországot az Európai Parlament. Szerintük a hivatal sérti a szabad és tisztességes választások elvét. A képviselők erről egy határozattervezetet nyújtottak be, amelyről jövő héten szavaznak. Azt állítják, hogy Magyarország súlyosan és tartósan megsértette az uniós értékeket. A képviselők aggódnak amiatt is, hogy tavaly decemberben az EU úgy szabadított fel 10,2 milliárd euró forrást Magyarország számára, hogy az közben nem teljesítette az utaláshoz szükséges feltételeket. Az EP szerint fel kell függeszteni a támogatásokat addig, amíg a magyar kormány megteszi az elvárt lépéseket. (Népszava)

Orbán Viktor / Facebook

A Nemzetközi Űrállomás egy darabja találta telibe egy floridai család otthonát a múlt hónapban – erősítette meg a NASA. A 70 dekás fémdarab átszakította a tetőt, a födémet és a padlót. „Remegtem, el sem akartam hinni. Mekkora az esélye annak, hogy valami ilyen erővel a házamba csapódjon és ekkora kárt okozzon? Nagyon hálás vagyok, hogy senki sem sérült meg” – nyilatkozta Alejando Otero, a háztulajdonos, aki szerint nem sokon múlt, hogy a darab eltalálja a kisfiát. Az amerikai űrkutatási hivatal vizsgálja, miért nem égett el a tárgy a légkörben. A világűrben egyre több az űrszemét, az 1 cm-nél kisebbekből 130 millió darab van, az ennél nagyobbakból egymillió. (RTL Híradó/rtl.hu)

NASA

Újabb utóddal gazdagodott a debreceni állatkertben élő dél-afrikai sülcsalád. A bébisül április 11-én született. Az egyelőre ismeretlen nemű apróság még néhány hónapig biztosan a sülcsalád kulisszák mögötti búvójában élvezi majd tapasztalt anyja gondoskodását. A kicsi szülei az állatkert szerint Debrecenben találkoztak először egymással 2021 nyarán. A szerelmük beteljesült, azóta már öt almot is sikeresen felneveltek. A kicsi sült néhány hónap múlva ti is megnézhetitek az állatkertben. (Debreceni Állatkert)

Debrecen ZOO

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!

10 700 sportoló, 329 arany: miért ilyen nagy dolog az olimpia?

És kik azok a magyarok, akiknek érdemes drukkolni?