Csak mi állunk a svéd NATO-tagság útjában

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Svédország és Finnország 2022-ben, Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja hatására kezdeményezte, hogy a NATO tagjai legyenek. A két skandináv ország hagyományosan független volt, most azonban arra jutottak, hogy egy agresszív Oroszország ellen szükség van a katonai szövetség védőernyőjére.

A NATO-ba csak úgy vehetnek fel új államot, ha minden tag megszavazza. Ez általában nem akadály, mert a bővítés az egész szövetséget erősíti, így minden tag biztonságát növeli. Finnországról viszonylag hamar megegyeztek, ők már teljes jogú tagok. A svédek belépését viszont Törökország és Magyarország is megakasztotta.

A törököknek azért orroltak meg, mert a náluk terroristának tartott Kurd Munkapárt néhány vezetője Svédországtól menedékjogot kapott. De ennél fontosabb volt, hogy a beleegyezésért cserébe megkapják az Egyesült Államoktól a legújabb F-16-os vadászbombázókat. Ebben meg is egyeztek az amerikaiakkal.

Svéd gyártású Gripen vadászgép magyar felségjellel. Fotó: Tim Felce / Wikipedia

Dúlifúli meg van sértve

Magyarország viszont ilyen konkrét követeléssel nem állt elő, inkább csak sértődött hisztinek nevezhető, amit a kormány művelt. Olyan kifogásaik voltak, mint hogy öt éve a svéd tévében lement egy műsor, amiben bírálták a magyar kormányt a demokrácia állapota miatt. És hogy a svéd kormány is megfogalmazott ilyen kritikákat. Orbán Viktor miniszterelnök azt is felhozta, hogy ő szívesen megszavazná a svéd tagságot, de a Fidesz parlamenti frakciójában (képviselőcsoportjában) erről viták vannak. Ez nyilvánvaló képtelenség, a frakció mindig mindenben teljesítette Orbán akaratát.

A magyar akadékoskodásban nehéz értelmet találni. A legvalószínűbb, hogy Orbán valamiféle bocsánatkérést akart kicsikarni a svédekből, hogy ezzel növelje saját tekintélyét. De a vitában inkább a másik oldalnak vannak ütőkártyái. A magyar légierő Svédországtól bérli az összes (14 darab) JAS-39 Gripen vadászgépét. Ezek alkatrészellátása, karbantartása és a további gépek beszerzése is a svédektől függ. Végül minden bizonnyal megszavazzuk a belépésüket. A további gáncsoskodás ugyanis azt a – korábban már felmerült – gyanút erősítené, hogy a magyar kormány Oroszország érdekében dolgozik. Így az egész eddigi hőzöngésnek csak az lesz a végeredménye, hogy tovább rontotta a svéd-magyar viszonyt, és Magyarország megbízhatóságát.

(Kiemelt kép: A svéd külügyminiszter és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár. Fotó: NATO)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Porszívólábú robotkutya takaríthatja a tengerpartokat

Egyre több munkára használják a robotnégylábút

Tíz útravaló Szlovéniából

Sok érdekességet hoztunk a világ egyik legbiztonságosabb országáról.

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!