A vízilovak… tudnak repülni

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Hatalmas állatügyi szenzációt közölt a BBC a minap. Egy nemrég közzétett tanulmány azt vizsgálta meg, hogy futnak és járnak a vízilovak.

Kiderült, hogy néha olyan gyorsan futnak, hogy mind a négy lábuk, így ők is a levegőbe emelkednek.

Johan Vermeulen. CC-BY 4.0 license.

Ezt azért is nehéz elképzelni, mert a vízilovak a legnagyobb szárazföldi állatok közé tartoznak, gyakran több mint kéttonnásak. Mivel sok időt töltenek a vízben, a tudósok keveset tudtak arról, hogyan közlekednek a szárazföldön.

Most kiderült, hogy sokkal többet mozognak a parton, mint azt korábban gondolták.

A dolog újdonsága nem a lebegés, hiszen más állat is tud olyan gyorsan futni, hogy a levegőbe emelkedjen, köztük a ló. De ekkora állatoknál szokatlan ez a dolog. Az elefántok például sosem hagyják el a talajt egyszerre az összes lábukkal.

A vízilovakat egyébként a világ legveszélyesebb állatai közé sorolják, ezért is alakult úgy, hogy a tudomány keveset tud a mozgásukról. A mostani eredmény nemcsak az állat fejlődésének vizsgálatában segíthet, hanem akár az állatorvosoknak is, a sérülések kezelésében. (BBC Science Focus, The Royal Veterinary College)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Tusnádfürdőn bulizik a Fidesz, fizetési felszólítást kapott Magyarország – híradó

Megszületett Peti, a Szegedi Vadaspark legújabb borjúfókája.

Mostantól kapható vak Barbie is

A Mattel azt szeretné, hogy senki se érezze kívülállónak magát.

Kicsoda Kamala Harris, aki Amerika első női elnöke lehet?

Joe Biden alelnöke még csak most fog igazán bemutatkozni.