Beengedjük a svédeket a NATO-ba, rekordot döntött egy farkas – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Pénteken Magyarországra érkezik a svéd miniszterelnök. Ulf Kristensson védelmi és biztonsági kérdésekről tárgyal majd Orbán Viktorral. A látogatásnak pedig minden bizonnyal köze van ahhoz is, hogy ma reggel a Fidesz frakcióvezetője bejelentette, hogy hajlandók végre megszavazni Svédország csatlakozását a NATO-hoz. Ezzel Magyarország lesz az utolsó az Európai Unióban, aki jóváhagyja a svéd NATO-csatlakozást. (444.hu)

Legkorábban 5 év múlva lehet utcát elnevezni Alekszej Navalnijról Budapesten. Ezt Karácsony Gergely írta meg ma a Facebookon. A főpolgármester hozzátette, hogy mélységesen egyetért az erről szóló civil kezdeményezéssel. Szerinte ugyanis Navalnij az elnyomással szembeni örök harc mártírja, egy zsarnok áldozata, aki méltó rá, hogy utcát nevezzenek el róla a fővárosban. Ugyanakkor Karácsony Gergely azt is hozzátette, hogy a szabályok szerint legalább öt évnek kell eltelni ahhoz, hogy egy személyről közterületet nevezzenek el halála után. Alekszej Navalnij Putyin legfőbb politikai ellenfele volt Oroszországban. Pénteken halt meg tisztázatlan körülmények közt egy szibériai börtönben. Mindössze 48 éves volt. Halála az egész nyugati világot megrendítette. Egyedül a magyar kormány hagyta szó nélkül az esetet. (Facebook/Karácsony Gergely)

Navalnij emlékhelye az Andrássy úton. Forrás: Facebook/Karácsony Gergely

Romániában betiltják az energiaitalok forgalmazását a 18 év alattiaknak. A román parlament nagy többséggel szavazott ma erről. Az új szabályok értelmében kiskorúaknak tilos eladni olyan italokat, amelyek a koffein mellett más idegrendszert stimuláló anyagot, például taurint, guaranát vagy karnitint tartalmaznak. Az új szabály kiterjed arra is, hogy iskolák és kórházak egy kilométeres körzetében tilos lesz árusítani és reklámozni is az energiaitalokat. Aki ezt megszegi, nagyon magas, akár 7,8 millió forintnak megfelelő bírságot is kaphat. (portfolio.hu)

Rekordtávolságot tett meg egy Németországban született szürke farkas, akinek Spanyolországig tartó útját végig nyomon követték spanyol tudósok. Az 1240 km-es út a valaha volt leghosszabb dokumentált út, amit egy farkas megtett. A farkas pontos útját annak kakájából tudták rekonstruálni. A GW1909m azonosítójú állat az alsó-szászországi Nordhorntól Franciaországon át a Pireneusokig vándorolt, majd egy spanyol falu közelében állapodott meg. Ezzel az úttal majdnem 150km-t vert az előző rekorderre, arra a farkasra, amelyik Norvégia és Finnország közt tett meg 1092 km-t. Talán ennél is nagyobb csúcsot érhetett volna el az a farkas, amelyik tavaly Svájcból indulva 829 km-t vándorolt Magyarország felé. Az ő útja, és ezzel a rekord is csúfos véget ért, mert Borsod megyében belefutott egy figyelmetlen vadászba. (MTI)

Európai szürkefarkas, pont mint GW1909m. Forrás: wikimedia

 

Kiemelt kép: Orbán Viktor magyar és Ulf Kristersson svéd miniszterelnök. Forrás: miniszterelnok.hu

 

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.

Ha nem haltak volna ki a dínók, most nem ehetnénk szőlőt

Vajon ilyenkor mit illik mondani? Köszönjük?!