Fákat döntöget a szél, lassan itt a fecskevédelem évszaka – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Rákot diagnosztizáltak III. Károlynál. A brit király nemrég prosztatamegnagyobbodás miatt került kórházba, a műtéti kivizsgáláskor derült fény a másik betegségre. Azt nem árulta el a Buckingham Palota, hogy milyen típusú rákról van szó. Egyelőre csak annyit közöltek, hogy a 75 éves király el is kezdte már a kezelést és reméli, mihamarabb visszatérhet majd dolgozni. (BBC)

Fontos időszak jön a fecskék életében, a tavasz, amiben nemcsak az önkormányzatoknak, de nekünk is szerepünk van – hívta fel mindenki figyelmét a madártani egyesület. Sajnos az elmúlt 20 évben a magyarországi fecskeállomány fele eltűnt, így kiemelten kell rájuk vigyáznunk. Mit jelent ez? Gyárthatunk és kihelyezhetünk műfészkeket, de például házfelújításkor is vannak olyan lépések, amikkel segíthetjük ezeket a madarakat. Ehhez az egyesület kisfilmeket is készített. A fecskékre nemcsak azért kell vigyázni, mert cukik, hanem mert a rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepük van. Csökkenésük hátterében az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása áll. (Magyar Madártani Egyesület)

Rekordenyhe időjárás volt vasárnap Budapesten. Akik a fővárosban élnek, most is érezhetik, hogy elég meleg van. De közben baromi szeles. Vasárnap az Újpest állomáson regisztrált 13,9 Celsius-fokkal új napi legmagasabb maximumhőmérsékleti fővárosi rekord született. A rekordenyhe hajnalon a minimumhőmérséklet több helyen is 9 fok körül alakult a fővárosban, ami jóval magasabb, mint az erre a napra vonatkozó eddigi szélsőérték. Az új napi legmagasabb minimumhőmérséklet „fővárosi rekordere” címet a Lágymányoson mért 9,0 fok nyerte el. (MTI)

Autókra, sínekre dőltek a fák az erős szél miatt. Budapesten és Pest megyében is többször riasztották a tűzoltókat. Főleg parkoló autókra szakadt, gyalogosokat akadályozó, úttestre és vasúti sínre kidőlt fák okozta károk miatt hívták őket. (MTI)

Magyarázatot vár Novák Katalintól egy áldozat. Még múlt héten derült ki, hogy a köztársasági elnök kegyelmet adott a bicskei gyermekotthon pedofil-ügyében elítélt férfiak egyikének. (A pedofil olyan felnőtt, aki gyerekek iránt érez szexuális vonzalmat. A bicskei otthon esetében pedig ki is élte ezen vonzalmát, azaz bántalmazott is gyerekeket.) Kegyelmet csak a köztársasági elnök adhat, és azt jelenti, hogy hiába ítéltek valakit börtönre, a kegyelmével kiszabadulhat. Novák Katalin az igazgatóhelyettesnek, K. Endrének adott kegyelmet, akit azért ítéltek el, mert a gyerekeket szexuálisan molesztáló igazgatónak segített eltitkolni az ügyet. Hamis felmentő vallomást írt az egyik gyerek nevében, és arra akarta kényszeríteni őt, hogy írja alá. Novák döntése nagy port kavart, mégsem adott arra magyarázatot, miért tette. Most Facebookon az igazgató egyik áldozata is üzent neki. Azt írta, kéri, adjon érdemi nyilatkozatot a döntésére. Mint családanya is megértheti az aggodalmat amiatt, hogy ez a férfi nem tölti le büntetését, és azt is hozzátette, ilyen fokú döbbenetet még nem érzett az ügy során. (24.hu)

Össznépi harag zúdult Taylor Swiftre. Ahogy ma mi is megírtuk, az énekesnő rekordot döntött, negyedszer vihette haza a legjobb albumért járó Grammy-díjat. Swift egy igazi legendától, Céline Diontól vette át az elismerést. Dion már nagyon ritkán mutatkozik a közönség előtt, nem is lép fel, mert súlyos autoimmun betegségben szenved. Az internetezők azért akadtak ki Swiftre, mert amikor átvette a díjat, nem foglalkozott Dionnal. Igaz, később készült egy ölelkezős fotó is, Swiften pedig látszott, hogy teljesen lesokkolódott a rekorddöntéstől, de az internet népe már csak ilyen.

(Kiemelt kép: Wikipédia)

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.