Megint eljárás indul Magyarország ellen, pórul járt egy rekorder – híradó

A Kispolgár mobilra készült. Az app ingyenes!

Újabb uniós eljárás indul Magyarország ellen a szuverenitásvédelmi törvény miatt. Az Európai Bizottság úgy találta, hogy a törvény bizonyos pontjai szembe mennek az uniós joggal, és sértik többek között a demokratikus értékeket és az uniós polgárok választójogát. A Bizottság ilyenkor megindíthatja a kötelezettségszegési eljárást. Ez azzal kezdődik, hogy levélben szólítják fel az ország kormányát, hogy két hónapon belül válaszoljanak és orvosolják a problémákat. Ha a válasszal nem elégedettek az EU vezetői, megkezdődik az eljárás következő szakasza. (24.hu)

Egy jéghegyen álomba szenderült apró jegesmedvéről készült fotó nyerte a közönségdíjat az Év Vadvilági Fotósa nevű versenyen (Wildlife Photographer of the Year People’s Choice Award). A döntőben a világ minden tájáról szavaztak. A nyertes fotót egy brit amatőr, Nima Sarikhani készítette. A fotós három napon keresztül, nagyon sűrű ködben járta a norvégiai Svalbard szigetcsoportot, hogy jegesmedvét találjon. Nos, a kép alapján egyértelmű, hogy nagyon megérte a napokig tartó barangolás. (BBC)

WPOTY

Egy kíváncsi takarítónőnek is megkegyelmezett Novák Katalin. A napokban már írtunk arról, hogy óriási közéleti botrány kerekedett amiatt, hogy a köztársasági elnök kegyelemben részesítette egy pedofília miatt börtönbe zárt férfi bűntársát. Szerdán egy másik ügyre is fény derült. Az elítélt takarítónőként dolgozott az egyik hazai bíróságnál, de rendszeresen feltúrta, felbontotta a bírósági leveleket, azokról néha fotókat is készített. A takarítónő – a munkája kezdetekor – esküt is tett, mivel bizalmas helyen dolgozott, így nincs arról szó, hogy ne tudta volna, mit szabad és mit nem. A nő tíz hónap büntetést kapott, de a kegyelemnek köszönhetően ezt 2 év próbaidőre felfüggesztették. (hvg.hu)

Nyolc éven keresztül, 700 ezer gyufaszálból építette fel az Eiffel-torony makettjét egy francia férfi, mégsem lett világrekorder, mert rossz gyufát használt. A 47 éves Richard Plaud a Guinness Világrekordra hajtott, de állítása szerint a rekordokat jegyző cég úgy utasította el a rekordkísérletet, hogy meg sem nézte a 7,19 méter magas tornyot. A Guinness azzal indokolta a döntést, hogy a szerkezetet olyan gyufákból kell építeni, amit bárki megvehet, és amelyeknek nincs gyúlékony, piros hegyük. Plaud boltban vásárolt gyufákkal kezdte a tornyot, de aztán megunta, hogy egyesével kell levágni róluk a piros részt, ezért felvette a kapcsolatot a gyártóval, hogy sima pálcikákat kaphasson. Fogalma sem volt arról, hogy emiatt esetleg kizárják a versenyből. A Guinness közölte: túl szigorúak voltak a férfival és felülvizsgálják a rekordkísérletet. (SkyNews)

Richard Plaud

A Kispolgár mindenkié.

Szeretnénk, ha minden gyerek olvashatna újságot, előfizetés nélkül. Az app ingyenes és reklámmentes. Kérjük, ha teheti, támogassa munkánkat! Köszönjük!

Kartonból készültek az olimpikonok ágyai

Minden teszt az mutatja, hogy nagyon strapabíróak!

Kellemes szombatot mindenkinek!

Medvék, erdők, sípályák... meg dínók és egyebek.

Gyújtogattak a párizsi vasútvonalakon, megszökött egy prérikutya az állatkertből – híradó

Élet volt a Marson, de Párizsban ma is van: este lesz az olimpia nyitóünnepsége.